Foto: EPA
Foto: EPA

Čeprav se Rusija spopada s številnimi mednarodnimi pritiski, se je televizijski šov predsednika začel z vprašanji o dogajanju doma, predvsem glede gospodarskega položaja države in državljanov.

Predsednik je izrazil razumevanje za skrbi državljanov glede višanja življenjskih stroškov ob stagniranju ali celo zniževanju dohodkov, a je poudaril, da je Rusija prebrodila najhujše po recesiji, ki je dno dosegla leta 2014.

Rusko gospodarstvo je po njegovih besedah največji šok doživelo zaradi padcev cen nafte. "Zdaj vidimo, da se je proizvodnja začela povečevati, inflacija se je znižala pod pet odstotkov, plače pa so se začele zviševati," je Putin miril državljane. Dodal je, da bo treba spremeniti strukturo gospodarstva v bolj visokotehnološko in "bolj digitalizirano".

Putin si je ogledal oddajo, v kateri so novinarji zdravnike spraševali o razmerah v zdravstvu. Foto: EPA
Putin si je ogledal oddajo, v kateri so novinarji zdravnike spraševali o razmerah v zdravstvu. Foto: EPA

V ospredju je bilo tudi vprašanje zdravstva, pri čemer so novinarji oddaje odšli v bolnišnice in spraševali zdravnike in druge uslužbence glede njihovega dela, Putin pa je to opazoval v studiu. Nato so o zdravstvenem sistemu vprašali tudi pristojnega ministra. Putin je na koncu dejal, da je v ruskem zdravstvenem sistemu sicer veliko težav, "vendar se ta panoga razvija".

V Ukrajini potreben dialog

Putin je odgovarjal tudi na vprašanja glede aktualnih tem v svetu, od ukrajinske krize do iranskega vprašanja. Glede reševanja konflikta na vzhodu Ukrajine je menil, da rešitve brez neposrednega dialoga med Kijevom in uporniki ter brez uresničevanja mirovnih dogovorov iz Minska ne bo mogoče doseči, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ameriške sankcije "velika napaka"

Poudaril je, da je skušal zmanjšati vplive "velike napake" – sankcij zahodnih držav zaradi ukrajinske krize in priključitve Krima. Sankcije so rusko gospodarstvo po Putinovih besedah stale 50 milijard dolarjev, vendar so še bolj škodovale Evropski uniji, ki naj bi zaradi ameriških sankcij izgubila kar 240 milijard dolarjev, poroča ruski RT.

Preiskava o MH17 ni ponudila dokazov o krivdi Rusije

Odzval se je tudi na izsledke nove preiskave sestrelitve malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino leta 2014, ki je zahtevala 298 smrtnih žrtev. Kot je dejal, ta preiskava ni ponudila nobenega dokaza o krivdi Rusije.

Preiskava je sicer že pred leti pokazala, da naj bi bilo letalo sestreljeno s protiletalsko raketo tipa buk, ki jo je Rusija dala proruskim upornikom na vzhodu Ukrajine. Mednarodni preiskovalci so v sredo tudi sporočili, da so izdali zaporni nalog za štiri proruske skrajneže iz vzhodne Ukrajine.

Napad ZDA na Iran bi povečal tok beguncev

Ruski predsednik je komentiral tudi stopnjevanje napetosti med ZDA in Iranom. Menil je, da bo prišlo do katastrofe, če bodo ZDA poskušale uporabiti silo proti Iranu. "To bi bila katastrofa vsaj za regijo," je dejal in namignil, da bi to še dodatno okrepilo tok beguncev iz Bližnjega vzhoda.

Upad priljubljenosti po dvigu upokojitvene starosti

Priljubljenost ruskemu predsedniku v zadnjem času sicer pada, zlasti po lanski odločitvi za dvig upokojitvene starosti in zvišanje davka na dodano vrednost. Še vedno Putina podpirata dve tretjini Rusov, a je to precej manj kot leta 2014, ko ga je podpiralo 90 odstotkov ljudi.

Da javnomnenjski rezultati ne bi bili tako dramatični, je državna agencija za javnomnenjske raziskave celo spremenila metodologijo, ko so rezultati pokazali najnižjo priljubljenost predsednika v zadnjih 13 letih. Ko so spremenili vprašanja v anketah, so se ratingi Putina takoj podvojili, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je že sedemnajstič odgovarjal v televizijskem prenosu odgovarjal na vprašanja državljanov. Foto: EPA
Putin je že sedemnajstič odgovarjal v televizijskem prenosu odgovarjal na vprašanja državljanov. Foto: EPA

Letos 1,5 milijona vprašanj

Putin je že 17. od prihoda na oblast leta 1999 v televizijski oddaji odgovarjal na vprašanja državljanov. Letos je prejel kar 1,5 milijona vprašanj. Oddaja običajno traja več ur, med njo pa lahko gledalci izvejo tudi kaj iz Putinovega zasebnega življenja, ki ga precej skrbno skriva pred javnostjo.

Čeprav Putin odgovarja na konkretna vprašanja konkretnih državljanov, gre po mnenju analitikov predvsem za oddajo za spodbujanje njegove priljubljenosti.