Lukašenko in Putin sta se na skupni novinarski konferenci po pogovorih zavzela za tesnejše sodelovanje na področju obrambe. "Obstajajo stvari življenjskega pomena, ki jih je preprosto treba okrepiti – sem sodita varnost in obramba naših držav," je Lukašenko povedal po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta.

"Začrtali bomo meje, ki jih ne bo smel nihče prestopiti," je še dejal po navedbah nemške tiskovne agencije DPA.

Srečanje v Kremlju. Foto: Reuters
Srečanje v Kremlju. Foto: Reuters

Rusija in Belorusija sta se že pred srečanjem s posebno pogodbo dogovorili o tesnem sodelovanju na različnih področjih. "Še veliko je treba narediti, čeprav je bilo veliko tudi že narejenega," je povedal Putin.

Voditelja sosednjih držav sta se od začetka množičnih protestov že večkrat sešla. Putin je Minsku med drugim obljubil tudi pomoč ruskih varnostnih sil, če bi se razmere zaostrovale. Beloruski protestniki verjamejo, da so bile predsedniške volitve nepoštene in da bi morala zmagati predstavnica opozicije Svetlana Tihanovska, ki je nato pobegnila v Litvo.

Lukašenko o načrtu državnega udara

Srečanje, namenjeno krepitvi varnosti, poteka po koncu tedna, med katerim je Lukašenko sporočil, da so beloruske varnostne službe preprečile državni udar. Zarotniki naj bi nameravali Lukašenka ubiti, ugrabiti člane njegove družine in izklopiti belorusko električno omrežje. Lukašenko je odgovornost pripisal ameriškim obveščevalcem.

Ruski predsednik Putin je v sredo v nagovoru narodu ob diplomatskih sporih, izgonih in sankcijah Zahod posvaril, naj v odnosih z Moskvo ne prestopijo skrajne meje. Obsodil je tudi molk Zahoda ob nedavnem razkritju beloruskega predsednika, da so beloruski obveščevalci preprečili poskus državnega udara, ki naj bi ga načrtovale ZDA.

Ruska varnostna služba FSB je v soboto sporočila, da so v Rusiji aretirali dva beloruska državljana, ki naj bi bila odgovorna za načrtovanje udara. V Belorusiji so medtem aretirali četverico in jih obtožili načrtovanja udara.

Opozicija v strahu pred odrekanjem suverenosti v zameno za varnost

Beloruski predsednik je pred srečanjem s Putinom sporočil, da bo sprejel eno najbistvenejših odločitev v svojih 27 letih na čelu Belorusije. Predstavniki opozicije so se pri tem prestrašili, da bo Rusijo zaprosil za varnostno pomoč v zameno za del nacionalne suverenosti. Špekulirali so o vzpostavitvi ruskega vojaškega oporišča ali pa zamenjavo denarne valute z ruskim rubljem.