Pred dvema tednoma so belorusko članico Evropske radiodifuzne zveze (EBU) organizatorji tekmovanja prosili, naj predstavi drugo pesem, saj jih je skrbelo, da ima prvotna pesem politično noto, tako pa naj ne bi bila v skladu z evrovizijskimi pravili. Beloruska televizija BTRC se je odločila, da bo predstavnik Belorusije na Evroviziji ostal isti, znotraj roka so oddali tudi novo pesem.

Vodstvo Evrovizije pa je zdaj v izjavi zapisalo, da so "temeljito preučilo novo pesem, ki jo je oddal BTRC", in ocenilo njeno ustreznost za tekmovanje na letošnji prireditvi. Odločili so, da tudi nova pesem ne ustreza evrovizijskim standardom. "Pesem še vedno krši pravila, ki zagotavljajo, da tekmovanje ne bi bilo kakor koli izkoriščeno ali očrnjeno," so pojasnili v izjavi. BTRC-ju tako znotraj že tako podaljšanega roka oddaje ni uspelo predstaviti primerne pesmi, to pa je Belorusijo stalo nastop na majskem 65. tekmovanju Pesmi Evrovizije.

Že nekaj ur po premieri prvotne pesmi vzniknili pozivi k diskvalifikaciji

Skupina Galasy ZMesta je sicer znana po norčevanju iz protivladnih protestov, ki so v Belorusiji sledili predvsem po tem, ko je dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko znova zmagal na spornih predsedniških volitvah. Pesem Ya nauchu tebya (Naučil te bom) naj bi po opozorilih belorusko govorečih kritikov častila Lukašenkov režim, upravičevala nasilje in zatirala svobodo govora.

Le nekaj ur po premieri prvotne skladbe so na različnih platformah vzniknile peticije, ki so pozivale k diskvalifikaciji. EBU se je odzval in poudaril, da je Evrovizija nepolitično glasbeno tekmovanje, omenjena skladba pa to ogroža, kar na kocko med drugim postavlja tudi "ugled Izbora za pesem Evrovizije". Skladba po mnenju organizatorjev v takšni obliki ne bi mogla sodelovati na tekmovanju, televiziji BTRC pa so dali možnost, da pesem spremenijo v skladu s standardi Evrovizije. "Na nas so začeli pritiskati z vseh strani, tudi na Evroviziji," je takrat dejal Lukašenko in dodal, da bodo ustvarili novo pesem, vse pa naj bi bilo po njegovem mnenju spolitizirano.