Policija je pridržala udeležence manjših protestov. Foto: EPA
Policija je pridržala udeležence manjših protestov. Foto: EPA

Protesti so bili sprva napovedani kot prva večja letošnja akcija opozicije. Mediji niso poročali o zbiranju množic v glavnem mestu Minsk in drugih mestih, je pa opozicija pozvala k manjšim, posamičnim protestnim akcijam.

Sledile so aretacije mimoidočih, tudi na avtobusnih postajah. Med priprtimi naj bi bilo tudi več beloruskih novinarjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Belorusiji čez zimo ni bilo večjih protestnih akcij, tudi zaradi strahu pred policijskim nasiljem.

Šele v četrtek, na dan svobode, se je na cestah zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti Lukašenku. Po navedbah oblasti so pri tem prijeli najmanj 200 ljudi in uvedli preiskavo tudi proti voznikom avtomobilov, ki so v znak solidarnosti s protestniki trobili na cesti.

Po predsedniških volitvah 9. avgusta lani, na katerih je uradno zmagal Lukašenko, je več sto tisoč prebivalcev na protestih zahtevalo odstop Lukašenka, ki je na oblasti od leta 1994, in nove volitve. Policija je na proteste odgovorila z nasiljem in prijela več deset tisoč ljudi.

Beloruska opozicija medtem pravi, da je dejanska zmagovalka volitev njena kandidatka Svetlana Tihanovska, ki se je danes spet zavzela za pogajanja z Lukašenkovim režimom ob mednarodnem posredovanju. Na posebni spletni strani je tovrstno pobudo podprlo že več kot 750.000 ljudi.