Zelenski je obtožil Rusijo, da sodeluje v mirovnih pogajanjih, medtem ko kopiči vojake ob meji z Ukrajino. Foto: EPA
Zelenski je obtožil Rusijo, da sodeluje v mirovnih pogajanjih, medtem ko kopiči vojake ob meji z Ukrajino. Foto: EPA

Zelenski je poudaril, da je na vzhodu države zaradi novih spopadov ogroženih več milijonov življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je v nagovoru državljanom dejal, da so ukrajinski in ruski pogajalci nedavno razpravljali o načrtih, da bi predstavniki držav odpotovali na bojne črte in proučili razmere. "Grem še korak dlje in vas vabim, da se srečamo v katerem koli delu ukrajinskega Donecka, kjer poteka vojna," se je s pozivom na Putina obrnil Zelenski.

Ob tem je obtožil Rusijo, da sodeluje v mirovnih pogajanjih, medtem ko kopiči vojake ob meji z Ukrajino. "Večje število ruskih vojakov se zbira ob naši meji," je dejal. "Uradno Rusija temu reče vojaške vaje. Neuradno ves svet to imenuje izsiljevanje," je poudaril.

"Ruski predsednik je nekoč dejal, da če je boj neizogiben, moraš udariti prvi. Ampak vsak voditelj mora razumeti, da boj ne sme biti neizogiben, ko obstaja grožnja prave vojne in je ogroženih na milijone človeških življenj," je dodal Zelenski.

Čeprav si ne želi spopadov, je zagotovil, da se bo Ukrajina branila.

Ukrajina, Evropska unija in ZDA so v zadnjem času večkrat opozorile na nove napetosti na vzhodu Ukrajine in obtožile Rusijo kopičenja več deset tisoč vojakov na severni in vzhodni meji Ukrajine. Evropska unija je v ponedeljek ocenila, da je na meji več kot 100.000 ruskih vojakov.