Putin uživa več kot 60-odstotno podporo. Foto: EPA
Putin uživa več kot 60-odstotno podporo. Foto: EPA

V nagovoru več sto visokih predstavnikov stranke je predlagal, da bi do volitev za socialno podporo in izboljšanje infrastrukture namenili več milijard rubljev, med drugim 50 milijard (687 milijonov ameriških dolarjev) za javni promet, 30 milijard za popravilo cest in 20 milijard za čiščenje rek, pa tudi za zdravstvo, obnovo šol ter druge infrastrukturne projekte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Program stranke voditelja mora biti program ljudi," je v govoru, ki ga je prenašala televizija, dejal Putin.

Od julija bo država za družine namenila nove oblike podpore, je napovedal. "Naša naloga je pomembno povečati blaginjo ruskih družin in dohodke naših državljanov," je dodal.

Na kongresu bodo izbrali kandidate stranke na volitvah in sprejeli volilni program za septembrske volitve v spodnji dom parlamenta.

Enotna Rusija s pol manjšo podporo kot Putin

Stranka, ki ima večino v dumi, se sicer sooča s padcem podpore v zadnjih letih med gospodarsko stagnacijo, razširjeno korupcijo in utrujenostjo volivk in volivcev. V petek objavljena anketa državne javnomnenjske agencije Vtsiom je pokazala, da stranka uživa 30-odsotno podporo, kar je deset odstotnih točk manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2016. Putin sicer še naprej uživa visoko, več kot 61-odsotno podporo.

Predsednik je tudi predlagal, da bi bila njegova glavna zaveznika, obrambni in zunanji minister, Sergej Šojgu in Sergej Lavrov, nosilca kandidatne liste stranke na volitvah, kot taka pa so ju delegati nato tudi potrdili. Vodje stranke Dmitrija Medvedjeva med vodilnimi petimi kandidati ni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Volitve bodo zaradi epidemije covida-19 potekale več dni, od 17. do 19. septembra, je v petek sporočila volilna komisija.