Biden in Putin se bosta sešla v sredo. Foto: AP
Biden in Putin se bosta sešla v sredo. Foto: AP

Putin in Biden se bosta sešla v sredo v Ženevi. Iz Bele hiše so sporočili, da bo Biden načel neprijetne teme, kot so kibernetski napadi iz Rusije, agresija proti Ukrajini, aretacije oporečnikov, kot je Aleksej Navalni, in druge teme, ki so načele že tako trhle odnose. "Imamo dvostranski odnos, ki se je v zadnjih letih poslabšal na svojo najnižjo točko," je dejal Putin v intervjuju za NBC.

V Ženevi potekajo intenzivne priprave na srečanje. Foto: Reuters
V Ženevi potekajo intenzivne priprave na srečanje. Foto: Reuters

Putin je nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, s katerim sta imela dober odnos, opisal kot "izjemnega posameznika, nadarjenega posameznika", a impulzivnega, medtem ko je Biden kot karierni politik "radikalno drugačen" od "slikovitega" Trumpa.

"Da, ima nekaj prednosti in nekaj slabosti, ampak res upam, da ne bomo doživeli kakih impulzivnih potez od aktualnega predsednika ZDA," je dejal.

Biden: Želimo si stabilnih odnosov, ampak ...

Putin je odkrito priznal, da je na volitvah leta 2016 podpiral Trumpa, ki je tudi sam izrazil občudovanje do ruskega predsednika in se celo implicitno postavil na rusko stran, ko so ameriške obveščevalne službe opozarjale, da se je Rusija vmešavala v volitve.

Biden je ob začetku svoje osemdnevne turneje po Evropi zatrdil, da ZDA ne iščejo konflikta z Rusijo. "Želimo si stabilen in predvidljiv odnos – ampak sem bil jasen: 'Če bo ruska vlada izvajala škodljive dejavnosti, bodo ZDA temu primerno odgovorile,'" je zagrozil.

Putin o "lažnih novicah"

Putina so v intervjuju povprašali tudi o več ruskih oporečnikih, katerih smrt v sumljivih okoliščinah pripisujejo Moskvi, vključno z nekdanjim KGB-jevim vohunom Aleksandrom Litvinenkom, ki je bil zastrupljen leta 2006. Putin je vprašanje na kratko odpravil in dejal, da so nekatere od odgovornih poslali v zapor.

Putin je imel s Trumpom nenavaden odnos, ki je razburjal številne v ZDA. Foto: AP
Putin je imel s Trumpom nenavaden odnos, ki je razburjal številne v ZDA. Foto: AP

Na vprašanje, kako odgovarja na Bidnovo oznako, da je morilec, kot se je izrazil ameriški predsednik v intervjuju marca, pa je Putin dejal, da je slišal že na desetine takih obtožb.

"S takimi zadevami se niti najmanj ne obremenjujem," je dejal in zavrnil, da bi bil del "mačo vedenja", pogostega v Hollywoodu. "Tako besedičenje je del ameriške politične kulture, kjer se to šteje za normalno. Mimogrede, pri nas, v Rusiji, to ne velja za normalno," je dejal.

Putin je še zavrnil nedavno poročanje Washington Posta, da namerava Rusija oskrbeti Iran z naprednim satelitom, ki bi lahko sledil potencialnim vojaškim tarčam po Bližnjem vzhodu. "To so zgolj lažne novice. Najmanj, kar lahko rečem, je, da o tem ne vem prav nič, to so neumnosti, čiste smeti," je zatrdil.

Po vrhu brez tiskovne konference

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da pričakujejo, da bodo sredini pogvori "iskreni in neposredni", ob tem pa so sporočili, da bo imel Biden po srečanju s Putinom samostojno novinarsko konferenco.

"Samostojna novinarska konferenca je primeren format za jasno komuniciranje s svobodnim tiskom o temah, ki bodo izpostavljene na srečanju, tako na področjih, kjer se strinjamo, kot na področjih, kjer imamo resne pomisleke," je dejal neimenovani predstavnik Bele hiše.

Kot je dodal, bosta na srečanju potekali "delovna seja in manjša seja".

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je danes za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal, da bo imel tudi ruski predsednik svojo novinarsko konferenco.