Foto: Reuters
Foto: Reuters

52-letni Girkin je vodil proruske borce v vzhodni Ukrajini leta 2014 po ruski priključitvi Krima. Trenutno je v zaporu, kjer čaka na sojenje zaradi ekstremizma, kar zanika, poroča BBC.

Kot je povedal, si želi poseči v "inscenirane" volitve, kjer je zmagovalec že znan. S tem se je obregnil ob Putina, ki sicer še ni javno napovedal vnovične kandidature.

"Povsem jasno mi je, da je v aktualni situaciji v Rusiji sodelovati v predsedniški kampanji tako, kot da bi sedel za kvartopirsko mizo s sleparjem," je v pismu podpornikom, objavljenim v nedeljo na Telegramu, zapisal Girkin. Vseeno pa upa, da bo njegov poskus združiti domoljubne sile, kot pravi, zagrenil načrte Kremlja na volitvah, kjer je "edini zmagovalec znan vnaprej".

"To je naša priložnost, da se povežemo zaradi zunanjih in notranjih groženj," je pozval. Ob tem je svojim podpornikom sporočil, naj postavijo štab za njegovo kampanjo in začnejo zbirati podpise za njegovo kandidaturo, čeprav ve, da mu ne bodo pustili kandidirati. Girkinovi podporniki so za Reuters povedali, da so preiskavo proti njemu podaljšali do 18. decembra in da bi teoretično lahko kandidiral, saj še ni bil obsojen.

Girkin je nekdanji obveščevalni polkovnik Zvezne varnostne službe (FSB). Bil je eden od treh mož, ki ga je nizozemsko sodišče lani novembra v odsotnosti obsodilo umora zaradi njegove vloge v sestrelitvi malezijskega potniškega letala leta 2014 z 298 ljudmi na krovu.

Putin na oblasti do leta 2036?

Po ruski invaziji v Ukrajini februarja lani je postal viden s posmehovanjem ruski taktiki in je večkrat opozoril, da Rusiji preti revolucija in celo državljanska vojna, če Putinovi poveljniki ne začnejo vojne v Ukrajini biti učinkoviteje.

Aretirali so ga julija, če bo obsojen ekstremizma, pa mu preti do pet let zaporne kazni.

Ruske oblasti so se ostro spravile nad nacionalistične kritike, ki po spodletelem poskusu upora vodje skupine Wagner Jevgenija Prigožina junija letos pozivajo k ostrejšemu pristopu do boja v Ukrajini. Prigožin je bil ubit avgusta v letalski nesreči, katere okoliščine še vedno niso povsem jasne.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v intervjuju, objavljenem v petek, dejal, da upa, da bo Putin znova izvoljen. Putin je svoj prvi predsedniški mandat nastopil leta 2000 in je na stolčku ostal do leta 2008, nato štiri leta oddelal kot premier, preden se je leta 2012 vrnil na predsedniški položaj. Po ustavnih spremembah pred tremi leti si je Putin tlakoval pot, da lahko ostane, če bo izvoljen, predsednik do leta 2036.