Kot je za BBC pojasnil španski epidemiolog Andrea Buron, je število novih okužb v Španiji povečano predvsem med mlajšimi ljudmi, ki se družijo v večjih skupinah.

Par na ulici Barcelone med
Par na ulici Barcelone med "poljubom" in obdarovanjem ob praznovanju mestnega zavetnika svetega Jurija (Sant Jordi), ki tradicionalno goduje 23. aprila, a so praznik zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 prestavili. A tudi tri mesece pozneje epidemiološke razmere še vedno vzbujajo skrb. Foto: EPA

"Novi izbruhi v mestih, kot so Barcelona, Zaragoza in Madrid, so povezani z večjimi druženji mladih ponoči. Ne nujno v diskotekah ali nočnih klubih, ampak na ulicah, plažah in podobno," je pojasnil Buron.

Španija je priljubljena destinacija med britanskimi turisti, ki bodo morali zdaj ob vrnitvi v Združeno kraljestvo v 14-dnevno karanteno. Foto: Reuters
Španija je priljubljena destinacija med britanskimi turisti, ki bodo morali zdaj ob vrnitvi v Združeno kraljestvo v 14-dnevno karanteno. Foto: Reuters

Drugi epidemiolog Daniel Lopez-Acuna pa je dejal, da obstaja nevarnost, da bi mladi ljudje okužbo prenesli na starejše, ki so ranljivejši, da zbolijo in celo umrejo za covidom-19.

V zadnjih 24 urah so iz Španije poročali o več kot 900 novih okužbah. Okužbe so začele naraščati manj kot mesec dni po koncu izrednih razmer. Prepoved športnih in kulturnih prireditev za zdaj velja za dva tedna.

Britanska vlada: Potniki iz Španije morajo v karanteno
Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Španiji je britanska vlada sprejela odločitev, da bodo morali vsi potniki iz Španije ob vrnitvi v Združeno kraljestvo v 14-dnevno karanteno. "Ta ukrep smo sprejeli, da bi preprečili potencialno širjenje okužbe v Združeno kraljestvo. Javno zdravje je absolutna prioriteta," so po poročanju BBC-ja zapisali v sporočilo za javnost.

Španska vlada: Vsa žarišča so pod nadzorom
Španska vlada pa je v odzivu na potezo britanske vlade dejala, da je Španija varna država z lokaliziranimi, izoliranimi in kontroliranimi žarišči okužb z novim koronavirusom. "A spoštujemo odločitev britanske vlade in ostajamo v stiku," so dodali.

Ljudje z zaščitnimi maskami na ulici v središču Bruslja, prestolnici Belgije in Evropske unije. Foto: EPA
Ljudje z zaščitnimi maskami na ulici v središču Bruslja, prestolnici Belgije in Evropske unije. Foto: EPA

V Belgiji obvezne maske tudi na tržnicah in nakupovalnih ulicah

V Belgiji so zaradi naraščanja okužb od sobote v veljavi novi ostrejši ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki med drugim vključujejo obvezno nošenje zaščitnih mask na tržnicah, nakupovalnih ulicah in drugih mestih, kjer se zbira več ljudi, kot tudi v javnih zgradbah.

Ob tem veljajo tudi nova pravila za lastnike lokalov in restavracij, ki bodo morali odslej za 14 dni shraniti stike podatke svojih gostov. Tudi tam veljajo obvezne zaščitne maske, vendar ne, ko gosti sedijo za mizo. Maske so bile do zdaj že obvezne v javnem prometu, pa tudi v trgovinah, verskih prostorih, kinodvoranah in muzejih.

Med 15. in 21. julijem so v Belgiji zaznali 216 novih primerov okužbe z novim koronavirusom dnevno, kar predstavlja 63-odstotno povečanje v primerjavi s tednom predtem. Z virusom se je do zdaj okužilo skoraj 65.200 ljudi, za covidom-19 je umrlo 9817 ljudi.

Tri slovenske regije – pomurska, savinjska in zasavska – uvrščene na oranžni seznam
Belgija je medtem v petek posodobila seznam držav, za katere v povezavi s pandemijo covida-19 veljajo določena opozorila pri potovanjih v tujino, pri čemer je tri slovenske regije – pomursko, savinjsko in zasavsko – uvrstila na oranžni seznam, za katere velja "povečana pazljivost".

Belgija znova zaostrila omejevalne ukrepe
Župan Caprija, otoka v Neapeljskem zalivu, je do 31. julija odredil obvezno nošnjo mask tudi zunaj. Foto: EPA
Župan Caprija, otoka v Neapeljskem zalivu, je do 31. julija odredil obvezno nošnjo mask tudi zunaj. Foto: EPA

Nemčija: Indeks okužbe z 0,93 narasel na 1,08

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 781 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je sedem bolnikov s covidom-19. Število ljudi, ki so se v Nemčiji do zdaj okužili z virusom SARS-CoV-2, se je tako povzpelo na 204.964. Covid-19 je bil v Nemčiji do zdaj usoden za 9118 bolnikov. Po okužbi z virusom je do zdaj okrevalo 189.800 ljudi. V Nemčiji trenutno okuženi z novim koronavirusom nadalje okuži 1,08 človeka. Še dan prej je bil ta indeks 0,93, kar pomeni, da okuženi okužbe ni prenesel naprej.

Italija: V zadnjih 24 urah 275 novih okužb in pet smrti

V Italiji so v zadnjih 24 urah zaznali 275 novih okužb z novim koronavirusom in pet smrti zaradi covida-19. Dan prej so v Italiji potrdili 252 okužb in pet smrti. V Italiji sta od izbruha epidemije covida-19 20. februarja umrla skupno 35.102 bolnika. Ozdravelo je 198.320 ljudi, pri katerih so potrdili okužbo. V Lombardiji, ki velja za žarišče izbruha epidemije, v zadnjih 24 urah niso potrdili nobene nove smrtne žrtve zaradi covida-19.