Premierka Viorica Dancila je na Facebooku sporočila, da bo PSD še naprej vladal s podporo poslancev, "ki imajo pogum izpeljati ta proces".

Protesti proti romunski vladi 10. avgusta letos v Bukarešti. Protestniki že več let opozarjajo na veliko koruptivnost vlade. Foto: Reuters
Protesti proti romunski vladi 10. avgusta letos v Bukarešti. Protestniki že več let opozarjajo na veliko koruptivnost vlade. Foto: Reuters

Razpad koalicije je nov udarec za PSD, ki sta ga močno oslabila že odhod nekdanjega vodje stranke Livia Dragnee v zapor in slab izid na evropskih volitvah.

Liberalci izgubili zaupanje v Dancilo
Vodja Alde Calin Popescu Tariceanu je sporočil, da se je stranka, ki je imela v vladi štiri ministre, odločila za odhod iz koalicije, ker je izgubila zaupanje v Dancilo. "Moje zaupanje je bilo močno omajano zaradi vrste ukrepov, ki so bili sprejeti brez posvetovanja z mano," je dejal Tariceanu.

Nesoglasja v vladni koaliciji, ki je Romunijo vodila od leta 2016, so izbruhnila, ko je Dancila sporočila, da bo kandidirala na novembrskih predsedniških volitvah, s čimer je razjezila Alde.

Brez podpore stranke Alde bo imel PSD v parlamentu le 205 poslancev, za večino pa jih potrebuje 233. Čeprav PSD že 30 let dominira v romunski politiki, od leta 2000 ni osvojil predsedniških volitev.

V Romuniji bodo 10. novembra predsedniške volitve, na katerih se bo za nov mandat potegoval tudi predsednik Klaus Iohannis, ki je oster kritik vlade.