Protesti v večjem in manjšem obsegu potekajo že leto dni. Foto: Reuters

Več tisoč ljudi se je med drugim zbralo na severozahodu francoskega glavnega mesta in na trgu Place d'Italie na jugu mesta. Tam so z barikadami, ki so jih zažgali, blokirali promet. Policija je protestnike razgnala s solzivcem, gasilci pa so pogasili ogenj.

Protestniki so se zbrali tudi v drugih delih glavnega mesta.

Mestne oblasti so sicer zaradi napovedanih protestov zaprle več postaj podzemne železnice. Poleg tega so prepovedali proteste v okolici znamenitosti in vladnih poslopij, med drugim pri Elizejski palači in okrog Eifflovega stolpa.

Protestniki so se zbrali tudi v drugih mestih, med drugim v Montpellieru, Bordeauxu in Toulousu. Tudi v teh mestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, ki so uporabili solzivec. V Toulousu so aretirali 17 oseb.

"Na ulicah Francije so pripadniki nižjega srednjega razreda, ki zahtevajo, da se jih upošteva"

V nedeljo bo minilo natanko eno leto, odkar se je na protestih, ki jih je neposredno sprožilo dviganje cen goriva, zbralo več kot 280.000 ljudi. Leto dni po prvih množičnih protestih se je število protestnikov, ki so za zaščitni znak izbrali odsevne jopiče, precej zmanjšalo. A rumeni jopiči so kljub temu na Franciji že pustili neizbrisen pečat.

Emmanuelu Macronu so poslali jasno sporočilo, da mora spremeniti svojo držo in taktiko.

Predsednika, ki so mu očitali elitizem in brezčutje do potreb navadnih ljudi, so prisilili, da je sprožil t. i. veliko nacionalno razpravo. Dosegli so 17 milijard evrov davčnih olajšav in finančnih pomoči, oblasti pa so odstopile od načrtovanih trošarin.

A protestniki niso zadovoljni. Opozarjajo, da se njihova kupna moč ni povečala, da oblasti niso sprejele zahteve po večji demokraciji oziroma več referendumih in da bodo morali v prihodnosti delati še dlje.

Številni v državi zdaj pričakujejo 5. december, ko so železniški sindikati v državi pozvali zaposlene v bolnišnicah, učitelje, varnostne sile in študente, naj se jim pridružijo v obsežni stavki.

Vlada se boji, da bi se lahko ti delavci združili z rumenimi jopiči. Številni med njimi že napovedujejo udeležbo na decembrskem protestu.

Prva obletnica protestov rumenih jopičev