Policija je zoper protestnike uporabila solzivec in jih več deset aretirala. Foto: EPA

Policija, ki je bila na prejšnjih protestih tarča kritik zaradi nasilja nad protestniki, je zbrane preganjala s solzivcem. Ruski portal rt.com navaja uradne podatke, po katerih je bilo aretiranih več kot 100 ljudi.

Eden od protestnikov je za časnik Le Monde dejal, da še naprej protestirajo zaradi "krivic". Kot je dodal, so zaskrbljeni zaradi "slabe podobe" rumenih jopičev, poroča BBC.

Predsednik Emmanuel Macron je v petek pozval k miru in dejal, da je sicer dobro, da se ljudje izražajo, a da rumeni jopiči ne bi smeli ovirati protesta proti podnebnim spremembam in številnih kulturnih dogodkov, predvidenih za danes.

Gibanje rumenih jopičev je proteste začelo novembra lani zaradi napovedane podražitve goriva, zahteve protestnikov so se kmalu razširile, udeleženci pa so Macrona označili za predsednika bogatih.

Predsednik je poskušal protestnike pomiriti s paketom ukrepov za izboljšanje življenjskega standarda, kar mu je delno uspelo. Protesti so v zadnjem času precej manj obsežni kot na vrhuncu ob koncu leta.