Moskva, Kremelj Foto: MMC RTV SLO
Moskva, Kremelj Foto: MMC RTV SLO

Prav tako je Moskva ZDA obtožila strupenosti in sovražnosti do Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Na vseh področjih smo priča najvišji stopnji strupenosti in sovražnosti Washingtona," je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

ZDA je obtožila, da so proti Rusiji sprožile popolno hibridno vojno, in dejala, da v sedanjih okoliščinah ni mogoče voditi pogovorov o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem.

Opozorila je, da se z Rusijo ni mogoče pogovarjati o preglednosti in predvidljivosti na vojaškem področju ter hkrati "pomagati kijevskemu režimu pri pobijanju ruskih vojakov in civilistov v ruskih regijah".

Tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je krivdo za neuspeh dialoga pripisal Washingtonu. "Če bi ZDA želele pogovore, bi morale podati predloge za njihovo oživitev," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Rjabkov.

ZDA so ta mesec izrazile pričakovanje, da se bodo kmalu sestali na pogovorih z Rusijo, da bi razpravljali o morebitnem nadaljevanju inšpekcijskih pregledov v okviru sporazuma Novi Start, ključni pogodbi o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve med državama. Pogovori bi prvotno morali potekati v Kairu med 29. novembrom in 6. decembrom, a bodo po navedbah Zaharove zdaj prestavljeni na prihodnje leto.

Moskva je avgusta zaradi dodatnih trenj med Rusijo in ZDA, ki jih je povzročil napad Rusije na Ukrajino, sporočila, da bo začasno ustavila ameriške inšpekcijske preglede objektov, ki so predmet pogodbe Novi Start iz leta 2010.

Novi Start je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550, kar predstavlja skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.