Uvodni pozdrav Wendy Sherman in Sergeja Rjabkova. Srečanje je nato potekalo za zaprtimi vrati. Foto: Reuters
Uvodni pozdrav Wendy Sherman in Sergeja Rjabkova. Srečanje je nato potekalo za zaprtimi vrati. Foto: Reuters

Prvi strateški pogovori med ZDA in Rusijo po skoraj letu dni so potekali za zaprtimi vrati. Naslednje srečanje bo potekalo septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do takrat bodo določili tudi teme, ki jih bodo obravnavali.

Za srečanja sta se na vrhu prejšnji mesec dogovorila predsednika Vladimir Putin in Joe Biden.

Namestnica zunanjega ministra ZDA Wendy Sherman in namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov sta se pozdravila s komolci in nosila masko, ko sta začela pogovore, je razvidno z uradnih fotografij.

"Razprava v Ženevi je bila profesionalna in vsebinska," je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price. "Ostajamo zavezani, tudi v času napetosti, da zagotovimo predvidljivost in zmanjšamo grožnjo oboroženega konflikta ter grožnjo jedrske vojne," je dodal.

Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi sporočilo, da sta strani govorili o ohranjanju strateške stabilnosti, perspektivi omejevanja oboroževanja in ukrepih za zmanjšanje groženj. Rjabkov je za rusko tiskovno agencijo Tass še dejal, da so ZDA na pogovore poslale "impresivno delegacijo".

Pogovori veljajo za pomemben signal za svetovno varnost. ZDA in Rusija namreč imajo 90 odstotkov jedrskega orožja na svetu. Temeljijo na dogovoru o omejevanju oboroževanja med ZDA in Rusijo Novi Start, ki sta ga državi pred kratkim podaljšali. Pogodba omejuje število strateških jedrskih konic, pripravljenih na izstrelitev.