Lukašenko in Putin sta si vaje ogledala v situacijski sobi v Kremlju. Foto: Reuters
Lukašenko in Putin sta si vaje ogledala v situacijski sobi v Kremlju. Foto: Reuters

Po napovedih ruskega ministrstva za obrambo v vajah sodelujejo vse veje ruskih oboroženih sil, od letalskih do mornarice s podmornico z jedrskim orožjem. Cilj vaj, ki so jih načrtovali že dlje, je bilo testiranje zanesljivosti strateškega jedrskega orožja.

"Takšno testiranje je seveda skoraj nemogoče brez vodje države. Saj poznate znameniti črni kovček z rdečim gumbom," je glede Putinovega osebnega spremljanja vaj povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Hipersonično raketo kinžal so izstrelili z bojnega letala mig-31. Foto: Reuters
Hipersonično raketo kinžal so izstrelili z bojnega letala mig-31. Foto: Reuters

Rusija je v zadnjih tednih v bližini ukrajinskih meja izvajala obsežne vojaške vaje. Putin, ki od Zahoda zahteva obljube, da se Nato ne bo širil na Vzhod, je v petek dejal, da so ruske vojaške vaje "izključno obrambne narave in nikogar ne ogrožajo".

Po njegovih besedah Zahod in zavezniki "še niso pripravljeni resno obravnavati ključnih varnostnih zahtev Rusije". Rusija je namreč ta teden zahtevala, da se ZDA zavežejo, da bodo umaknile vse svoje vojake iz srednje in vzhodne Evrope.

Splošna mobilizacija v separatističnih pokrajinah

Voditelja proruskih samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine sta odredila splošno mobilizacijo.

"Pozivam vse moške republike, ki so sposobni nositi orožje v rokah, da se postavijo za svoje družine, otroke, žene in matere," je na Telegramu zapisal vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin, ki je podpisal odlok, ki omogoča splošno mobilizacijo.

Vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin. Foto: EPA
Vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin. Foto: EPA

Za podoben korak so se odločili v Lugansku, kjer moški, stari od 18 do 55 let, ne smejo več zapustiti območja.

Po napovedih separatistov o množični evakuaciji civilistov pa je na mejo s pokrajino Rostov prispelo že več tisoč ljudi, kjer so zanje pripravili začasne nastanitve. Po navedbah doneških separatistov so na varno prepeljali več kot 6000 ljudi, od tega 2400 otrok.

Regija Rostov je zaradi velikega števila ljudi, ki prihajajo iz območij pod nadzorom separatistov, razglasila izredne razmere. Lugansk pa je po navedbah tamkajšnjih oblasti zapustilo 25.000 ljudi. Domnevno naj bi na varno skušali spraviti okoli 700.000 ljudi.

Pribežnikom bo po napovedih Putina pomagala tudi ruska vlada, saj naj bi vsak prejel po 10.000 rubljev (okoli 114 evrov).
Večina prebivalcev samooklicane Ljudske republike Doneck je rusko govorečih in številni so že dobili rusko državljanstvo.

Evakuacija prebivalev Donecka. Foto: EPA
Evakuacija prebivalev Donecka. Foto: EPA

Številne kršitve premirja

Na konfliktnem območju so se sinoči po navedbah separatistov nadaljevali spopadi. Separatisti v Donecku trdijo, da je na njihovo območje ponoči priletelo več deset granat, podobno trdijo v Lugansku. Ukrajinska vojska medtem poroča o 19 kršitvah prekinitve ognja, a kot opozarja nemška tiskovna agencija DPA, informacij ni mogoče preveriti.

Sorodna novica Zelenski si želi jasne časovnice za članstvo v Natu in srečanje s Putinom

Glede na izjavo upornikov na njihovi strani ni bilo nobenih žrtev, so pa smrtni žrtvi potrdili na ukrajinski strani, saj ta v obstreljevanju umrla najmanj dva ukrajinska vojaka. Gre za prvi potrjeni smrti ukrajinskih vojakov v zadnjih nekaj tednih. V obstreljevanju v petek pa sta bila ranjena tudi dva ukrajinska reševalca.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je pred tem pozno v petek opozorila na povečano število kršitev dogovora o prekinitvi ognja. V Lugansku so zaznali 648 primerov kršitev, od tega je bilo 519 eksplozij. V Donecku pa so zaznali 222 kršitev, od tega 135 eksplozij. Gre za opazno povečanje števila kršitev v primerjavi s prejšnjimi dnevi.

Eksplozija je sinoči v mestu Lugansk poškodovala plinovod in povzročila večji požar. Ukrajinska vojaška obveščevalna služba pravi, da ima podatke, da so posebne enote ruske vojske minirale del civilne infrastrukture v Donecku.

Medtem so v Rusiji sprožili preiskavo zaradi poročil ruskih medijev, da je v ruski regiji Rostov kilometer od meje eksplodirala ukrajinska granata.

Z vzhoda Ukrajine poročajo o stopnjevanju spopadov. Foto: Reuters
Z vzhoda Ukrajine poročajo o stopnjevanju spopadov. Foto: Reuters

Nato: Rusija še naprej krepi svoje sile

Zveza Nato sporoča, da še vedno ni prejela verodostojnih podatkov o umiku ruskih sil z območja ob meji z Ukrajino. Prav nasprotno, Rusija naj bi še naprej krepila svoje vojaške sile, je na varnostni konferenci v Münchnu dejal generalni sekretar vojaškega zavezništva Jens Stoltenberg, ki je Rusijo pozval k nadaljnjim pogovorom.

Rusko obrambno ministrstvo je namreč v zadnjih dneh večkrat sporočilo, da se bodo ruske sile po končanih vojaških vajah vrnile v svoja oporišča. "Kljub trditvam Moskve doslej nismo opazili nobenih znakov umika in deeskalacije. Nasprotno, Rusija še naprej krepi svoje sile," je dejal Stoltenberg. Posvaril je, da takšnega kopičenja sil, ki so pripravljene na spopad, niso videli od konca hladne vojne.

"Nevarnost zdaj predstavlja kombinacija krepitve vojaških sil z zelo grozečo retoriko, ko postavljajo zahteve, za katere vedo, da jih ne moremo izpolniti, in govorijo, da če jih ne izpolnimo, bodo sledile vojaške posledice," je dodal.

Tudi Združeno kraljestvo umika veleposlaništvo iz Kijeva

Potem ko so ZDA pred dnevi delovanje svojega veleposlaništva v Ukrajini začasno prestavile iz Kijeva v Lvov na zahodu države, je to storilo tudi Združeno kraljestvo.

Britansko zunanje ministrstvo je britanske državljane ob tem pozvalo, naj zapustijo Ukrajino, dokler je komercialni prevoz še na voljo.

Moški so se zbrali v šoli v Donecku po odreditvi splošne mobilizacije. Foto: Reuters
Moški so se zbrali v šoli v Donecku po odreditvi splošne mobilizacije. Foto: Reuters

Poziv državljanom Nemčije, Francije in Avstrije

Ob zaostrovanju razmer zaradi ukrajinske krize je tudi nemška vlada vse državljane pozvala, naj nujno čim prej zapustijo Ukrajino, pozivu sta se pridružili Francija in Avstrija.

"Vojaško soočenje je možno vsak trenutek," je nemško zunanje ministrstvo danes napisalo v opozorilu svojim državljanom. Do sedaj je Nemčija priporočala, da Ukrajino zapustijo predvsem tisti državljani, katerih prisotnost ni nujna.

V posodobljenem priporočilu še svarijo, da bo v primeru ruskega napada podpora nemškim državljanom zelo omejena.

Podobno svarita Francija in Avstrija. Francosko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, naj državljani, ki so na vzhodu Ukrajine, nemudoma zapustijo območje. Za druga območja Ukrajine pa velja, da naj državo zapustijo tisti državljani, katerih prisotnost ni nujna.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je danes opozorilo, da je možno bistveno poslabšanje razmer in svetovalo državljanom, naj zapustijo Ukrajino. Izjema velja za Avstrijce na zahodu Ukrajine.

Zveza Nato pa je zaradi varnosti danes ukazala umik svojih zaposlenih na predstavništvu v Kijevu. Premestili jih bodo v Lvov in Bruselj, je danes sporočila tiskovna predstavnica Nata.

Lufthansa odpoveduje polete

Nemška družba Lufthansa je napovedala, da zaradi zaostrenih razmer od ponedeljka ne bo več imela letalskih povezav s Kijevom in Odeso. Razmere še naprej pozorno spremljajo in bodo o drugih letih odločili kasneje, so dodali. Še naprej bo Lufthansa letela iz Lvova na zahodu Ukrajine.

Rusija kopiči svoje sile tudi v Belorusiji. Foto: Reuters
Rusija kopiči svoje sile tudi v Belorusiji. Foto: Reuters

Biden: Prepričan sem, da se je Putin odločil napasti

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek po telefonskem pogovoru z večjimi zavezniki, v katerem so "ponovili svojo zavezanost podpori Ukrajini", dejal, da je prepričan, da je Putin sprejel odločitev in da bo Ukrajino res napadel. Po njegovih besedah Rusija izvaja lažne provokacije, s katerimi želi upravičiti napad na Ukrajino.

Čeprav je še prostor za diplomacijo, je dejal Biden, ZDA vseeno pričakujejo, da se bo napad na Ukrajino zgodil v prihodnjih dneh.

EU pošilja Ukrajini pomoč v obliki medicinske in zaščitne opreme

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je sporočil, da je povezava uskladila in pomagala pri dostavi pomoči v obliki medicinske in zaščitne opreme na prošnjo Kijeva.

"EU je popolnoma solidarna z ukrajinskim ljudstvom, tudi v obliki konkretne podpore," je dejal Lenarčič. Tako so se nemudoma odzvali na prošnjo Kijeva po dostavi pomoči, je dodal.

Takojšnja pomoč v okviru evropske civilne zaščite je po navedbah komisarja iz Slovenije že na poti v Ukrajino.

Medicinsko in zaščitno opremo, med njimi maske, antibiotike in električne generatorje, so priskrbele Slovenija, Francija, Irska, Romunija in Avstrija. Komisar pa pričakuje, da bodo pomoč v prihodnjih dneh zagotovile tudi druge države članice.

Iz Slovenije je tako na poti v Ukrajino milijon nemedicinskih zaščitnih mask, 250.000 različnih tipov rokavic, 200 parov škornjev in 10 električnih generatorjev.

Na vzhodu Ukrajine vse bolj napeto