Septembra bo minilo leto dni od eksplozij, a še vedno ni znano, kdo je odgovoren zanje. Foto: EPA
Septembra bo minilo leto dni od eksplozij, a še vedno ni znano, kdo je odgovoren zanje. Foto: EPA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo v pogovoru za nemške medije zanikal vpletenost ukrajinske vlade v lanski napad na plinovod v Baltskem morju. "Sem predsednik in kot tak izdajam ukaze. Nič takšnega nismo naredili v Ukrajini," je zagotovil Zelenski in poudaril, da tega ne bi nikoli storil, ter zahteval dokaze o vpletenosti Ukrajine.

S tem se je odzval na torkov članek v časopisu Washington Post, v katerem so na podlagi zaupnih dokumentov, ki jih je v skupini na aplikaciji Discord domnevno objavil pripadnik ameriške nacionalne garde Jack Teixeira, poročali, da je ameriška vlada tri mesece pred septembrskim napadom na plinovod od evropskih obveščevalcev izvedela, da je ukrajinska vojska načrtovala napad na plinovod z manjšo ekipo potapljačev.

Ta ekipa naj bi odgovarjala neposredno načelniku generalštaba vojske, tako da Zelenski zanj ne bi vedel. Operacijo so nato "odložili", vendar so bile z načrtom seznanjene tudi evropske države, tako da so po navedbah vira iz Ukrajine imele zahodne zaveznice že skoraj leto dni "podlago za sum o vpletenosti Kijeva v sabotažo" na plinovodu.

Da so obveščevalci iz evropske zaveznice tri mesece pred napadom na plinovod seznanili ZDA z načrti ukrajinske vojske za napad, so trije ameriški uradniki potrdili tudi ameriški televiziji CNN.

Našli sledove eksploziva

Eksplozije, ki so septembra lani odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2 in povzročile uhajanje plina na štirih mestih, so bile sabotaža, je novembra po preiskavi potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov, s katerimi je iz Rusije prihajal zemeljski plin v Nemčijo, preiskovalci našli sledove eksploziva.

Vzroki za eksplozije še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo pripisala Rusiji, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Po navedbah Washington Posta je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes zahteval "nujno in pregledno mednarodno preiskavo" dogodka. Dodal je, da ne vedo, koliko je v teh poročilih resnice, da pa je jasno, da gre za "zapleteno zadevo", ki bi jo bilo treba podrobno raziskati. Preiskavo eksplozij poleg Švedske sicer že vodita tudi Nemčija in Danska.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby poročanja Washington Posta v torek ni želel komentirati.