Lavrov se je v torek v Sočiju sestal z zunanjo ministrico BiH-a Bisero Turković. Foto: EPA
Lavrov se je v torek v Sočiju sestal z zunanjo ministrico BiH-a Bisero Turković. Foto: EPA

"Ne morem se strinjati s tezo, da pobude člana predsedstva BiH-a Milorada Dodika pomenijo grožnjo miru. Takšne izjave so neutemeljene," je v intervjuju za sarajevski časnik Oslobođenje povedal Lavrov.

Dodik je pobudnik spornega procesa umika Republike Srbske iz niza osrednjih institucij v BiH-u. Narodna skupščina Republike Srbske je kljub svarilom Zahoda ta mesec sprejela predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Moskvo glede BiH-a sicer skrbi "še nikoli viden padec ravni medetničnega dialoga in zaupanja v državi".

Sorodna novica Poslanci Republike Srbske potrdili prenos pristojnosti z državne ravni na lokalno

"To je po našem mnenju povezano s krepitvijo od zunaj podprtih poskusov revizije daytonske etnično-administrativne sestave v korist unitarizacije in centralizacije Bosne in Hercegovine na škodo ustavnih pooblastil konstitutivnih narodov in entitet. Takšna politika je zelo nevarna za položaj v državi, regiji in celi Evropi," je še dejal ruski zunanji minister.

Washington naj bi se izogibal pogovorom

Poudaril je, da se Washington v zadnjem času ne izogiba samo pogovorom z Rusijo o BiH-u, ampak tudi o Zahodnem Balkanu na splošno. Izrazil je upanje, da administracija Joeja Bidna ne bo spremenila Balkana v še eno fronto konfrontacije, usmerjene proti Rusiji. To bi lahko imelo pogubne posledice za celotno Evropo, je dejal Lavrov.

Lavrov: Za poglabljanje krize je kriv Inzko

Vodja ruske diplomacije je za poglabljanje politične krize v BiH-u obtožil nekdanjega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v državi Valentina Inzka in njegovo odločitev, da tik pred iztekom mandata spremeni kazenski zakonik. V skladu s spremembami ta predvideva zaporne kazni za vse, ki zanikajo sodno dokazana dejstva o vojnih zločinih.

"Popolnoma neresno je dovoliti takšno provokacijo dobesedno pred odstopom, zapreti vrata in vsem prepustiti, da rešujejo posledice nastalega kaosa," je povedal Lavrov.

Dodal je še, da Rusija še naprej ne namerava priznati novega predstavnika mednarodne skupnosti Christiana Schmidta.

Bodo proti Dodiku uvedli sankcije?