Ši in Orban. Foto: Reuters
Ši in Orban. Foto: Reuters

Kitajski predsednik je v Budimpešto, ki je bila ob njegovem prihodu okrašena s številnimi kitajskimi zastavami, prispel v sredo zvečer, kjer ga je s krajšo slovesnostjo že sprejel Orban z ženo.

Madžarski predsednik Sulyok je Šija in njegovo ženo Peng Lijuan nato sprejel z vojaškimi častmi na dvorišču predsedniške palače.

Ši je na srečanju s Sulyokom dejal, da sodelovanje med Kitajsko in Madžarsko temelji na medsebojnem spoštovanju in zaupanju, kar da je bistveno za širitev gospodarskih odnosov, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Popoldne se je srečal še s premierjem Orbanom, s katerim sta se dogovorila o celovitem strateškem partnerstvu med državama in sklenila vrsto sporazumov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ši je odnose med državama opisal kot najboljše do zdaj, ki pa jih je po njegovem mnenju treba še naprej razvijati. Ob tem je poudaril, da nameravata državi v prihodnosti poglobiti gospodarsko sodelovanje. Hkrati se je tudi zahvalil Madžarski za njeno zavezanost politiki ene Kitajske.

Madžarski predsednik Sulyok je kitajskega kolega Šija sprejel z vojaškimi častmi. Foto: Reuters
Madžarski predsednik Sulyok je kitajskega kolega Šija sprejel z vojaškimi častmi. Foto: Reuters

Orban je medtem sodelovanje med državama opisal kot "zgodbo o desetletju trajnega in neprekinjenega prijateljstva" ter poudaril, da je Budimpešta vedno imela dobre odnose s Pekingom.

Prav tako je podprl kitajsko mirovno pobudo za končanje vojne v Ukrajini. Opozoril je, da je Evropa danes na strani vojne, "z izjemo Madžarske, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja in mirovnim pogajanjem ter podpira vsa mednarodna prizadevanja za mir".

Šiju se je tudi zahvalil, da se je odobril izvoz novih madžarskih kmetijskih proizvodov na Kitajsko. Kot področje, na katerem bi državi lahko izboljšali sodelovanje, pa je poudaril jedrsko industrijo.

Madžarska je v zadnjih letih pritegnila številne velike kitajske projekte, povezane predvsem s proizvodnjo električnih vozil in baterij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ši: Skupaj smo kljubovali politiki moči

Kitajski predsednik je v prispevku, objavljenem v madžarskem časopisu Magyar Nemzet pred njegovim prihodom, pohvalil "dolgoletno prijateljstvo", ki ga je opisal kot "mehko in bogato kot vino iz Tokaja", pri čemer je po poročanju AFP-ja mislil na znano madžarsko vinsko pokrajino.

"Skupaj smo šli skozi stiske in skupaj kljubovali politiki moči sredi nestanovitnih mednarodnih razmer," je med drugim zapisal Ši, ob tem pa poudaril, da so dvostranski odnosi najboljši v zgodovini, Kitajska pa se veseli "tesnega sodelovanja z madžarskimi prijatelji".

Šijev obisk na Madžarskem zaznamuje 75-letnico diplomatskih odnosov med državama. Madžarska je sicer edina članica EU-ja, ki še sodeluje v kitajski infrastrukturni in naložbeni pobudi Pot in pas.

Ši Džinping bo v petek popoldne končal obisk na Madžarskem in s tem tudi svojo turnejo po Evropi, med katero je na začetku tedna obiskal Francijo, v sredo pa je bil v Beogradu.