Papež je škofe pozval, naj
Papež je škofe pozval, naj "mladih ne pustijo v rokah trgovcev s smrtjo". Foto: Reuters
Vatikan
Sinode se udeležujejo škofje in dostojanstveniki z vsega sveta. Foto: Reuters

"Govorite pogumno: odkrite kritike nam pomagajo, domneve in namigi pa ne," je papež po poročanju dopisnika RTV Slovenija Janka Petrovca nagovoril 267 škofov in drugih katoliških dostojanstvenikov na začetku štiritedenske škofovske sinode, na kateri bodo razpravljali o temi mladi in Cerkev. Iz Slovenije se sinode udeležuje mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

"Začenjamo novo cerkveno srečanje, ki bi nam lahko razširilo obzorja ter preoblikovalo strukture, ki nas danes hromijo, delijo in oddaljujejo od mladih. Ti so izpostavljeni težavam in nimajo podpore verske skupnosti," je pri maši poudaril papež.

"Zaradi tega upanja si moramo prizadevati izkoreniniti negotovost, izključevanje in nasilje, ki so jim izpostavljeni mladi," je dejal Frančišek pri maši na Trgu svetega Petra in škofe pozval, naj "mladih ne pustijo v rokah trgovcev s smrtjo".

Voditelj sinode papež Frančišek je imenoval še štiri predsednike, ki prihajajo z različnih koncev sveta, poroča Slovenska tiskovna agencija. Gre za kardinale iz Iraka, Madagaskarja, Mjanmara in Papue Nove Gvineje, držav z velikim deležem mladih, ki se spopadajo z revščino, vojnami ali so pripadniki verskih manjšin. Prvič v zgodovini, potem ko sta Vatikan in Kitajska septembra sklenila sporazum o imenovanju škofov, se sinode udeležujeta tudi dva kitajska papeža.

Sinodo pod geslom Mladi, vera in razločevanje poklicanosti je papež sklical na začetku lanskega leta, ko se je Cerkev že spopadala s številnimi očitki in obtožbami zaradi spolnih zlorab. V pismu mladim je Frančišek takrat dejal, da želi Cerkev slišati njihov glas, dvome in kritike.

Sinoda stalna ustanova Cerkve
Škofovska sinoda je sicer stalna ustanova Katoliške cerkve, ko papež skliče zbor škofov z vsega sveta, da mu pomagajo s posvetovanjem o pomembnih vprašanjih, s katerimi se sooča Cerkev, da bi ta ohranila svoj nauk in okrepila notranji red. Ustanovil jo je papež Pavel VI. leta 1965 po zaključku II. vatikanskega koncila.

Papež sinodo posvetil mladim
Papež sinodo posvetil mladim