Eno od trupel je naplavilo na obalo ob Cefaluju. Foto: Pixabay
Eno od trupel je naplavilo na obalo ob Cefaluju. Foto: Pixabay

Truplo tretjega potapljača so našli v sredo pri mestu Termini Imerese na severni obali. Prvi dve trupli je naplavilo 1. in 8. januarja pri Cefaluju in Castel di Tusi, prav tako na severu. Nobenega od trupel niso identificirali, tamkajšnje oblasti pa niso prejele nobene prijave o pogrešanih osebah, poroča Guardian.

Pri primeru sodeluje pet ločenih javnih tožilstev, ki menijo, da bi bile smrti lahko povezane s trgovino s hašišem. V zadnjih dneh je namreč na tri plaže naplavilo na stotine zavojev hašiša s skupno težo sto kilogramov in vrednostjo več kot milijon evrov.

"Ne izključujemo, da sta bili dve trupli žrtvi brodoloma, potem ko se je v času njune okvirne smrti nad našo obalo razbesnelo neurje," je za La Repubblico povedal Angelo Cavallo, javni tožilec v Prattiju. "Druga hipoteza je, da so potapljači padli v morje, medtem ko so bili na krovu nasedlega plovila, ki je prevažalo mamila, in da so tudi mamila, ki smo jih našli na treh različnih plažah, pristala v morju. Jasno, to so samo hipoteze, ki jih moramo še potrditi."

Morje okoli Sicilije je križišče trgovine z mamili. Foto: Reuters
Morje okoli Sicilije je križišče trgovine z mamili. Foto: Reuters

Primer preiskuje tudi tožilski urad v Agrigentu. "Morje okoli Sicilije je križišče nezakonitega prekupčevanja iz Maroka in Španije," so povedali. "Prav mogoče je, da so ti naplavljeni zavoji hašiša na naših obalah posledica slabega vremena, ki je povzročilo nesrečo plovila, ki jih je prevažalo."

Kdo so žrtve?

Mrliškim oglednikom do zdaj ni uspelo določiti starosti žrtev, ocenjujejo pa, da so bili moški stari od 40 do 50 let. Ocenjujejo tudi, da so umrli pred dvema mesecema, čeprav bi lahko bilo tudi pozneje. Eno od trupel ima tri tetovaže: na levi podlakti napis "tribale" (plemenski), med lopaticami obris netopirja, na desni roki pa črko M.

Vrsto let so italijanski preiskovalci sledili pošiljkam maroškega hašiša, po sto kilogramov naenkrat, ki je prek Gibraltarja v čolnih prihajal v Španijo. Pošiljke prevažajo z jahtami, tovornimi ladjami ali ribiškimi barkami, mamila pa pogosto ob plimah prestavijo na motorne čolne, ki nato odbrzijo proti evropskim pristaniščem.

Maja lani je italijanska finančna policija na Siciliji aretirala tri prekupčevalce z mamili in zasegla pet ton hašiša v vrednosti 50 milijonov evrov.

A nova strategija preprodaje hašiša, ki jo je lani razkrila španska civilna garda, bi lahko osvetlila skrivnost treh trupel potapljačev na Siciliji.

Septembra lani so španske oblasti namreč aretirale 32 ljudi, osumljenih obsežne trgovine s hašišem na jugu Španije. Mamila, zapakirana v večje pakete, so z vrvmi privezali na plovila. Preprodajalci so nato rekrutirali profesionalne potapljače, ki so se spustili do zavojev in jih natovorili na manjše čolne, nato pa jih prepeljali na obalo.