Foto: EPA
Foto: EPA

Oblasti so cerkev opozorile, da jo čaka kazen, če je prekršila zakon proti homofobiji.

Škofija Alcalá de Henares je v izjavi zanikala, da bi ponujala taka "zdravila", da pa res ponujajo "dušnopastirsko in duhovno družbo" tistim, ki se "sami odločijo poiskati pomoč".

O omenjenih tečajih je prvi poročal španski časopis El Diario, ki je v ta namen poslal v cerkev enega od svojih novinarjev, ki se je izdajal za homoseksualca, ki išče "pomoč pri spolni orientaciji".

Ta je nato v članku opisal, kako se je udeležil seanse, kjer mu je neusposobljena svetovalka povedala, da tvega zaporno kazen, ker mu daje nasvete, kako prenehati gojiti istospolna nagnjenja.

"Lažne novice"

Škofija Alcalá de Henares je nastalo reportažo El Diaria na svoji spletni strani označila za "lažno novico", se pa na tej isti spletni strani najdejo številne povezave do publikacij o zakonu in spolnosti, vključno knjiga z naslovom Kako preprečiti homoseksualnost: otroci in spolna zmeda.

Madridske oblasti so že pred časom prepovedale tečaje za spreobračanje istospolnih državljanov, saj psihiatri poročajo, da tovrstni tečaji udeležence pogosto priženejo v depresijo in samomor.

Strokovnjaki pravijo, da ni nobene znanstvene podlage za trditve, da se homoseksualnost da "ozdraviti".

K preiskavi tečajev škofije Alcalá sta pozvali levičarska stranka Podemos in skupina za zaščito potrošnikov Facua Madrid. Po protihomofobni zakonodaji madridske regije se take psevdoterapije lahko kaznuje z denarno kaznijo do 45.000 evrov.