Število upokojencev v Španiji se bo po napovedih povečalo se zdajšnjih 11 milijonov na 15 milijonov do leta 2048. Foto: Reuters
Število upokojencev v Španiji se bo po napovedih povečalo se zdajšnjih 11 milijonov na 15 milijonov do leta 2048. Foto: Reuters

Španski minister za socialno varnost Jose Luis Escriva je pred glasovanjem v parlamentu dejal, da je reforma namenjena za "socialno večino v državi", medtem ko je pokojnine označil za "najpomembnejši steber socialne države". Reformo je nato v parlamentu podprlo 179 poslancev, 104 pa so bili proti.

Reforma pokojninskega sistema je bila ena od glavnih zahtev Bruslja za nadaljnja izplačila Španiji iz sklada za okrevanje in odpornost.

Cilj reforme je zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema, še posebej pred upokojevanjem t. i. generacije baby boom. Španski pokojninski sistem je namreč pod velikim pritiskom zaradi enega najbolj starajočih se prebivalstev v Evropi in ene najvišjih stopenj brezposelnosti med mladimi.

Prihodki španskega pokojninskega sklada naj bi se v skladu z reformo povečali s počasnim, a vztrajnim višanjem prispevkov. S tem predvidevajo, da se bodo prihodki pokojninske blagajne letno zvišali za 15 milijard evrov, medtem ko se bo breme pokojninskih izplačil iz proračuna zmanjšalo na 15,5 odstotka.

Z reformo naj bi se prav tako povečale državne subvencije in nižje pokojnine. Predvideva se tudi uvedba solidarnostne kvote za socialne prispevke oseb z višjimi dohodki.

Reforma je bila zaradi nujnosti sprejeta kot odlok in se bo tako začela izvajati. Vendar pa jo bodo v prihodnjih mesecih obravnavali tudi kot predlog zakona, zato se lahko zgodijo spremembe.

Reforma ima podporo španskih sindikatov. Foto: Reuters
Reforma ima podporo španskih sindikatov. Foto: Reuters

Konservativci napovedujejo spremembe, če pridejo na oblast

Reformi sta najostreje nasprotovala opozicijska konservativna ljudska stranka in poslovno združenje CEOE, ki trdita, da se bodo povečali stroški dela in znižale plače delavcev, poleg tega pa bo ogroženo tudi ustvarjanje novih delovnih mest.

Vodja ljudske stranke Alberto Nunez Feijoo nasprotuje predvsem načrtovanemu zvišanju prispevkov, ki ga je označil za "nov davek na delo in talent". Ob tem je napovedal ponovno reformo pokojninskega sistema, če bo njegova stranka konec leta zmagala na volitvah in se vrnila na oblast.

V nasprotju s Francijo, kjer pokojninska reforma predvideva zviševanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let, kar je sprožilo množične proteste, v Španiji novo zviševanje starosti ob upokojitvi ni predvideno, saj se ta postopoma zvišuje že od leta 2013 in bo leta 2027 dosegla 67 let, a to vseeno ni dovoljšen ukrep za vzdržnost pokojninskega sistema.