Španska vlada se spoprijema s pritiski javnosti, naj omili stroge varčevalne ukrepe. Foto: Reuters
Španska vlada se spoprijema s pritiski javnosti, naj omili stroge varčevalne ukrepe. Foto: Reuters

Zvišanje bo vlada potrdila na seji v Barceloni 21. decembra, je premier povedal v parlamentu. Zvišanje bo največje po letu 1977. Tistega leta se je minimalna plača po poročanju španskega dnevnika El País zvišala dvakrat, skupaj za 31,6 odstotka.

Ta ukrep je predviden tudi v osnutku proračunskega načrta za leto 2019, za katerega pa manjšinska vlada Sánchezove socialistične stranke PSOE ni dobila potrditve v parlamentu, zato bo zdaj sprejet z odlokom.

Napoved iz Španije prihaja le nekaj dni po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron v odzivu na množične proteste t. i. rumenih jopičev, ki že več tednov pretresajo državo, napovedal zvišanje minimalne plače za 100 evrov z naslednjim letom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po več letih varčevalne politike, ki jo je Španija uvedla kot odziv na finančno krizo v letu 2008, se zdaj vlada v Madridu spopada z vse večjimi pritiski, naj omili stroge ukrepe, še posebej za najslabše plačane.

Od 261 do 1.999 evrov
Hrvaški portal tportal.hr navaja podatke Eurostata, po katerih ima 22 od 28 članic EU-ja minimalno plačo (Izjeme so Danska, Italija, Ciper, Avstrija, Finska in Švedska). Minimalne plače v Uniji v bruto zneskih segajo od 261 evrov v Bolgariji do 1.999 evrov v Luksemburgu. V Sloveniji trenutno znaša 842,79 evra.