Katalonski predsednik na dogodku ob prvi obletnici razglasitve neodvisnosti med portrete obtoženih voditeljev polaga naglje. Foto: Reuters
Katalonski predsednik na dogodku ob prvi obletnici razglasitve neodvisnosti med portrete obtoženih voditeljev polaga naglje. Foto: Reuters
Katalonija
Aktivisti pozivajo k izpustitvi družbenocivilnih voditeljev Jordija Cuixarta in Jordija Sancheza. Foto: Reuters
Caldes de Malavella
Čistilci v kraju Caldes de Malavella severno od Barcelone z dreves odstranjujejo rumene trakove, ki predstavljajo zaprte aktiviste. Foto: Reuters

Najvišjo kazen, 25 let zapora, tožilstvo zahteva za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev, poroča Catalan News.

Za predsednico parlamenta Carme Forcadell ter civilnodružbena voditelja Jordija Cuixarta in Jordija Sancheza zahtevajo po 17 let.

Upora je obtoženih tudi pet ministrov takratne vlade – Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull in Raul Romeva –, za katere zahtevajo po 16 let.

V španski zakonodaji je upor opredeljen kot "javno in nasilno upiranje" z namenom kršitve ustave ali razglasitve neodvisnosti dela ozemlja.

Vsi omenjeni so trenutno v priporu, medtem ko preostala deveterica sojenje čaka na prostosti. "Pripravljeni smo na večletne zaporne kazni in nepravičen proces," je v odzivu povedal Junqueras, ki je bil aretiran pred natanko letom dni. Sanchez je na Twitterju pozval k "ustreznemu, a ne nasilnemu odgovoru" na današnjo odločitev tožilstva.

Torra poziva, naj Španija opusti sodni proces
Katalonski predsednik Quim Torra je Madrid znova pozval, naj opusti vse obtožnice, in dejal, da sodni postopki pomenijo "prezir do zaprtih demokratov". "Španska vlada je zamudila zlato priložnost, da spor umakne s sodišč in ga prestavi na politična tla," je sporočil Torra.

Svoj predlog zaporne kazni je pozneje podalo še državno odvetništvo, ki ga imenuje vlada. Predlagajo nižje kazni: obtožbo samo zaradi nepokorščine, in ne zaradi upora, in od osem- do dvanajstletne zaporne kazni.

Špansko tožilstvo nad "odcepitveni načrt"
Po navedbah tožilstva je "odcepitveni načrt (katalonskih voditeljev) predvideval uporabo vseh sredstev, potrebnih za dosego cilja, vključno z nasiljem za zagotovitev tega kriminalnega rezultata, čeprav so vedeli, da država tega ne bo sprejela".

Poleg tega so spodbudili "množično mobilizacijo državljanov", ki je imela zastraševalni učinek. Uporabili pa so tudi regionalno policijo Mossos d'Esquadra s 17.000 možmi, ki so ravnali v skladu z njihovimi ukazi.

V ločenem primeru so štirje visoki predstavniki Mossos d'Esquadra, med njimi tudi nekdanji vodja Josep Lluis Trapero, prav tako obtoženi upora. Tožilstvo zanje zahteva od štiri do enajst let zapora.

Sedem let za zlorabo javnih sredstev
Za tri nekdanje katalonske politike, obtožene zlorabe javnih sredstev, s katerimi naj bi organizirali referendum, tožilstvo predlaga po sedem let zapora in plačilo 30.000 evrov kazni. Šestim od 18 voditeljev bodo sodili zaradi nepokorščine in jim grozi zgolj globa.

Tožilstvo je višino zahtevane kazni objavilo, potem ko je špansko vrhovno sodišče pretekli teden sporočilo, da bo moralo 18 nekdanjih katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev sesti na zatožno klop. Sojenje bi se lahko začelo na začetku leta 2019.

Sedem katalonskih politikov v tujini
Med njimi ni nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in šestih drugih politikov, saj španska sodišča ne sodijo v odsotnosti. Tudi Puigdemont, ki je še vedno v prostovoljnem izgonu v Belgiji, je obtožen upora.

V Kataloniji je 1. oktobra 2017 kljub prepovedi španskih sodišč in nasilnemu posredovanju španske policije potekal referendum o katalonski neodvisnosti. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.

Zaradi potrditve resolucije je španska vlada Kataloniji začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade, ki jo je odstavila. Po prisegi nove katalonske vlade junija letos je Katalonija znova dobila avtonomijo.

Španska opozicija kritizira odvetništvo
Španska opozicija v odzivu na nižje kazni, ki jih je predlagalo državno odvetništvo, socialistično vlado Pedra Sancheza obtožuje, da gre za politično odločitev. Njegova vlada je namreč v parlamentu odvisna od podpore katalonskih strank, ki zagovarjajo neodvisnost.