Danska premierka Mette Frederiksen med obiskom ene izmed šol na vzhodu države 18. maja letos. Foto: Reuters
Danska premierka Mette Frederiksen med obiskom ene izmed šol na vzhodu države 18. maja letos. Foto: Reuters

Danska je kot prva država v Evropi po približno mesec dni trajajočem zaprtju osnovne šole za učence do petega razreda in vrtce odprla že 15. aprila. Otroci so razdeljeni v manjše skupine po približno 12 učencev, ki skoraj nimajo stikov z drugimi otroki. Skupinice učencev prihajajo v šolo ob različnih časih, malico jedo ločeno, na igrišču imajo določeno svoje območje, uči jih en učitelj. Srednje šole so odprli 18. maja.

Ni zaznati negativnih učinkov med šolarji ali v širši družbi
Na podlagi zadnjih podatkov je Andersen povedal, da ni zaznati negativnih učinkov ponovnega odprtja šol na širjenje okužb med šolarji ali v širši družbi. Ne da bi navedel številke, je povedal, da niso zaznali pomembnega porasta okužb med otroki, starimi od enega leta do 19 let več tednov po delnem odprtju šol.

Kot je dejal, število okužb med otroki od enega leta do 19 let stalno pada od konca aprila, potem ko je nekoliko naraslo kmalu po ponovnem odprtju šol.

Strategijo ponovnega odpiranja šol je označil kot preudarno.

Finska: Po odprtju šol nič ne kaže na hitrejše širjenje novega koronavirusa
Podobne ugotovitve je v sredo podal na Finskem tudi visoki predstavnik oblasti. Dejal je, da za zdaj nič ne kaže, da bi se novi koronavirus hitreje širil, odkar so sredi maja znova odprli šole.

Na Danskem so do zdaj potrdili 11.512 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 568 bolnikov, kažejo podatki na spletni strani Worldometer. Podatki za Finsko pa so: 6743 okužb in 313 umrlih.