Vučić meni, da lahko Srbija še naprej balansira med tremi velesilami. Foto: Reuters
Vučić meni, da lahko Srbija še naprej balansira med tremi velesilami. Foto: Reuters

A preden se bo Srbija pridružila EU-ju, bo morala tudi normalizirati odnose s Kosovom, ki je neodvisnost razglasilo leta 2008.

Kosovo je priznalo več kot sto držav, vključno z ZDA in večino članic EU-ja. A Srbija, ki na Kosovo, svojo nekdanjo pokrajino, gleda kot na neločljiv del Srbije ter zibelko srbske kulture in nacionalne identitete, s svojima zaveznicama Rusijo in Kitajsko, blokira članstvo Kosova v mednarodnih organizacijah, vključno z ZN-om.

Vučić, čigar vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) je favorit pred parlamentarnimi volitvami 21. junija, je sporočil, da se je Srbija pripravljena pogovarjati s Prištino "brez časovnega okvira" in "v dobri veri", da pa priznanje Kosova odpade.

"Pripravljeni smo se pogovarjati, ne pa tudi razobesiti bele zastave," je dejal Vučić v intervjuju za Reuters. "Dialog je dobrodošel, če je to dialog, v katerem se lahko vidi, kaj je mogoče, kaj je kompromis. Menimo, da je v najboljšem interesu (kosovskih) Albancev in mednarodne skupnosti, da se pogovorimo o prostem pretoku kapitala, ljudi in služb."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pogovori med Srbijo in Kosovom, ki so potekali pod okriljem EU-ja, so zastali leta 2018, ko je Kosovo uvedlo 100-odstotno obdavčitev na uvoz blaga iz Srbije. Nova vlada Kosova je ta teden to razveljavila, s čimer je tlakovala pot za obnovitev pogovorov.

Vučić od nacionalista do "evrorealista"

Vučić, ki se je po balkanskih vojnah iz nacionalističnega politika preobrazil v zmernega EU-pragmatika, je prepričan, da bo SNS-u uspelo na prihajajočih volitvah osvojiti večino. Opozicija in določena opazovalna telesa sicer stranko redno obtožujejo avtokratskih prijemov in nasilja proti političnim nasprotnikom, korupcije, nepotizma in povezav z organiziranim kriminalom, kar ostro zanikajo.

Vučić je dejal, da Beograd ne namerava izbirati med Rusijo, svojo "naravno" slovansko in pravoslavno zaveznico, EU-jem, ki je glavni trgovski partner Srbije, in Kitajsko. Kitajska je marca Srbiji za boj proti novemu koronavirusu poslala zdravniško opremo in zdravnike, Beograd pa govori o "prijateljstvu, trdnem kot železo". Kitajska je v zadnjih desetih letih Srbiji tudi zagotovila na milijarde dolarjev mehkih posojil.

"Imamo našo lastno agendo. En stolček, ne dva ... Kako bi lahko rekli "Naj živi Hongkong, naj živi Tajvan", potem pa pričakovali kitajsko podporo za našo ozemeljsko integriteto (s Kosovom), da ne omenjam, da so naši prijatelji, ki so nam pomagali," meni Vučić.

Srbija ostaja energetsko odvisna od Rusije, s katero sodeluje tudi vojaško. Ruski predsednik Vladimir Putin je Beograd obiskal dvakrat, odkar je prišel leta 2012 na oblast Vučić, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa prihaja na obisk v Srbijo prihodnji teden.

Si pa bo Srbija kljub temu še naprej prizadevala tudi za vstop v EU, čeprav Uniji trenutno ni toliko do sprejemanja novih članic. Vučić sam se opisuje kot "evrorealista", ob tem pa dodaja, da članstvo v EU-ju ostaja strateški cilj Srbije.