Pred šolo, kjer se je zgodil napad, se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA
Pred šolo, kjer se je zgodil napad, se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA

Pred osnovno šolo Vladislava Ribnikarja v središču Beograda, kjer je 13-letni učenec s pištolo v sredo ubil osem učencev in varnostnika, danes Beograjčani še naprej množično prižigajo sveče, puščajo darila in posvetila žrtvam.

Na protestu, ki ga je pred ministrstvom za izobraževanje pripravil sindikat Forum srednjih strokovnih šol, pa so poudarili, da je tragični dogodek na osnovni šoli opozoril na obupne razmere v šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu. Dodali so, da želijo učitelji "urejen sistem, v katerem se bo vedelo, kdo kaj dela in v katerem se bo odzvalo že na prve znake nasilja".

Predstavnik foruma Milorad Antić je poudaril, da zahtevajo individualno odgovornost vseh, ki se niso pravočasno odzvali in niso preprečili tragedije na osnovni šoli. Ponovil je zahteve po uresničitvi uredbe o povišanju plač učiteljev ter po vrnitvi ugleda in avtoritete učiteljskemu poklicu.

Napovedal je tudi, da bodo člani foruma v petek, ko se bo v državi začelo tridnevno žalovanje za žrtvami napada, tako kot člani drugih dveh sindikatov izobraževanja stavkali.

Narašča tudi pritisk javnosti, predvsem iz opozicije in nevladnega sektorja, na ministra za izobraževanje Branka Ružića, naj zaradi moralne odgovornosti za tragedijo odstopi.

Javljanje Boštjana Anžina, kako se Beograd in Srbija soočata s tragedijo

Vlada hiti z ukrepi

Vlada je medtem danes sprejela več ukrepov, ki jih je v sredo po napadu napovedal predsednik Aleksandar Vučić. Predlagala je dveletni moratorij za izdajo dovoljenj za kratko strelno orožje. V treh mesecih morajo opraviti revizijo izdanih dovoljenj, v šestih pa nadzor nad tem, kje lastniki hranijo orožje. Odredila je tudi pripravo predpisov za strelišča.

Pravosodnemu ministrstvu je naložila, da pripravi spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi določili kazensko odgovornost za osebe, ki omogočajo mladoletnim osebam dostop do orožja in jih učijo njegove uporabe. Predlagala mu je tudi, da preuči možnost za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let.

Ministrstvi za izobraževanje in zdravje pa morata v mesecu dni pripraviti predpise za uvedbo obveznih testov za narkotike v srednjih šolah in zadnja dva letnika v osnovnih šolah.

Vlada je tudi odločila, da bo v desetih dneh vzpostavila svet za preprečevanje vrstniškega nasilja in delovno skupino za varnost otrok na spletu. Ta bo preučila uvedbo prepovedi dostopa do spletnih strani z nasveti za izvedbo umorov ter nabavo mamil in strelnega orožja.

Poklon žrtvam. Foto: Reuters
Poklon žrtvam. Foto: Reuters

Dva učenca v kritičnem stanju

Po strelskem napadu sta dva ranjena učenca še vedno v kritičnem stanju.

Vršilec dolžnosti direktorja otroške klinike v Tiršovi Siniša Dučić je danes zjutraj sporočil, da je deklica, ki so jo zaradi hude poškodbe glave v sredo operirali, v kritičnem stanju in na oddelku za intenzivno nego. Poudaril je, da zdravniki delajo vse, da bi jo ohranili pri življenju, vendar je še vedno v smrtni nevarnosti.

Dva dečka, ki sta dobila lažje rane na nogah, pa sta stabilna in ju bodo predvidoma v prihodnjih dneh izpustili v domačo oskrbo, je povedal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Direktor kliničnega centra Milika Ašanin pa je za Tanjug povedal, da so dva učenca in učiteljica, ki so jih v sredo operirali, popolnoma v redu ter "povsem stabilni in budni". En učenec, ki so ga v sredo skoraj cel dan operirali, pa je buden, vendar je še vedno v kritičnem stanju.

Poklon žrtvam na Cvetnem trgu

Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer zbralo na Cvetnem trgu in se poklonilo žrtvam strelskega napada. Nato so spontano odšli pred ministrstvo za izobraževanje, kjer so stali v tišini, nekateri pa so pozivali k odstopu ministra za izobraževanje.

Ljudje pred šolo množično prinašajo cvetje. Foto: Reuters
Ljudje pred šolo množično prinašajo cvetje. Foto: Reuters

Na čelu kolone ljudi, ki se je odpravila proti ministrstvu, so bili učenci osnovne šole Vladislava Ribnikarja, kjer se je zgodil napad. Portal nova.rs je poročal, da je bilo zborovanje spontano in da so ga vodili učenci omenjene šole, pred katero so Beograjčani prižigali tudi sveče za žrtve.

Po navedbah francoskega zunanjega ministrstva je bila med žrtvami napada tudi učenka francoskega rodu, poroča hrvaški portal N1.

V državi so od petka razglasili tridnevno žalovanje, v beograjskih šolah pa so danes pouk začeli z minuto molka, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Inštitut za duševno zdravje v Beogradu je medtem odprl dve telefonski liniji za podporo družinam žrtev, ki potrebujejo psihološko pomoč in podporo. Na inštitutu za transfuzijo krvi pa v vrsti za darovanje krvi še vedno čaka okoli sto državljanov, poroča srbski portal N1.

Poziv k vestni hrambi orožja

Srbsko notranje ministrstvo je medtem danes pozvalo vse imetnike orožja, naj ga vestno hranijo zaklenjenega v sefih ali omarah, tako da je nedostopno nepooblaščenim osebam, zlasti otrokom. Prav tako je lastnike orožja pozvalo, naj preverijo, ali je orožje ločeno od streliva, ter naj dostop do sefov in omar, v katerih ga hranijo, preprečijo drugim ljudem.

V sporočilu za javnost so še dodali, da bo ministrstvo v prihodnjem obdobju izvedlo vse ukrepe, da bi ugotovilo, ali lastniki hranijo orožje v skladu z veljavnimi predpisi. Lastnikom orožja, za katere bo ugotovljeno, da so orožje hranili malomarno, bodo orožje odvzeli in podali predlog za uvedbo postopka zaradi kršenja zakonov.

Srbija žaluje za žrtvami strelskega pohoda