Večina notranjih meja Evropske unije je zaprith že dva meseca. Foto: Reuters
Večina notranjih meja Evropske unije je zaprith že dva meseca. Foto: Reuters

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške so se na videokonferenci pogovarjali o skupnem odprtju meja. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je po pogovorih s Tomašem Petričkom in Ivanom Korčokom dejal: "Strinjali smo se, da želimo to pot prehoditi skupaj in da na krov vzamemo tudi Madžarsko. Odločitev o odprtju meja bi lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtja meja. Trenutno poteka intenzivno delo, da bi s Češko, Slovaško in madžarsko sosedo sredi junija ponovno vzpostavili svobodo potovanja, kot je bila pred pandemijo covida-19," je pojasnil Schallenberg. Dodal je, da je pomembno, da so ukrepi utemeljeni na jasnih parametrih zdravja, mobilnosti in varnosti.

Zapora na avstrijsko-nemški meji. Foto: EPA
Zapora na avstrijsko-nemški meji. Foto: EPA

"Številke okužb naših sosednjih držav so zelo dobre," je še dejal avstrijski zunanji minister in ob tem še opozoril, da je osnovno vodilo, da "razvoj ostane pozitiven, kot je zdaj". V prihodnjih dneh bo sledila še ena videokonferenca, na kateri naj bi bil prisoten tudi madžarski zunanji minister.

Avstrija je do zdaj dogovor o ponovnem polnem odprtju meja dosegla z Nemčijo in Švico.

Češki zunanji minister Petriček pa je izrazil prepričanje, da bo sredi junija nastal "minischengen". Dodal je, da so najdlje pogovori o odprtju meja za avstrijske turiste. Glede Nemčije po njegovih besedah obstaja več vprašanj, med drugim glede tranzitnih potnikov iz rizičnih držav, kot je Francija.

V dogovorih sodeluje tudi Nemčija

Za skupno postopno odpravljanje nadzora na mejah so se dogovorili tudi voditelji Nemčije, Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske. Meje bodo začeli odpirati takoj, ko bo položaj to dovolil, natančnejše časovnice pa po navedbah Berlina še niso dogovorili.

Ob prihodu v Španijo 14-dnevna karantena

Španija je medtem ukinila prepoved direktnih poletov in ladij, ki prihajajo iz Italije, še vedno pa v državo nimajo vstopa ladje za turistična križarjenja. Prav tako ob vstopu v državo še vedno za vse velja 14-dnevna karantena. Turistični obiski države pa bodo verjetno dovoljeni šele proti koncu junija.

Borisov: Bolgarija, Grčija in Srbija s 1. junijem odpirajo skupno mejo

Bolgarija, Grčija in Srbija s 1. junijem načrtujejo odprtje skupne meje za cestni promet, je sporočil bolgarski premier Bojko Borisov. Za potnike odtlej ne bo več obvezna karantena. Podoben dogovor z Romunijo še ni sklenjen zaradi vladne krize v državi.

"Cilj je vzpostaviti pogoje za potovanje in ponoven zagon turizma za državljane štirih držav brez 14-dnevne karantene," je dejal Borisov. Pri tem bo treba po njegovih besedah upoštevati vse higienske in varnostne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Potniki bodo sicer morali imeti pri sebi izjavo, v kateri bodo navedli, ali imajo simptome okužbe z novim koronavirusom. Med drugim bodo morali tudi izjaviti, da poznajo epidemiološko stanje v določeni državi.

Logar s kolegi z Zahodnega Balkana: Odpiranje meja bo postopno

Zunanji minister Anže Logar je na videokonferenci s kolegi iz držav Zahodnega Balkana in njihovih sosed v EU-ju (Grčije, Bolgarije, Hrvaške in Romunije) ter z visokimi predstavniki Evropske unije govoril o sodelovanju pri spoprijemanju s posledicami pandemije covida-19. Dejal je, da Slovenija poudarja pomen evropske solidarnosti in regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu ter tesnega sodelovanja med državami te regije in EU-jem. Poudaril je usklajenost glede sproščanja ukrepov ter ponovnega zagona evropskega gospodarstva.

Na področju transporta so po mnenju ministrov pomembni zeleni koridorji. Odpiranje meja za potnike bo postopno, skladno z razvojem epidemiološke slike. Na področju turizma bo nujno regionalno usklajevanje za zagon turističnih dejavnosti in čezmejni promet. Sodelujoči so tudi izrazili spodbudo Severni Makedoniji in Albaniji ob odprtju pogajanj za polnopravno članstvo v EU-ju.

Videokonference se je udeležil tudi evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi, ki je na Twitterju zapisal, da morajo biti skupaj pripravljeni na morebitno in postopno odpiranje. "Naše partnerje na Zahodnem Balkanu želimo priključiti načrtu za postopno odpravo omejitev potovanj, odpiranja podjetij in gostinstva ob upoštevanju zdravstvenih razmer."

Francija: Notranje meje EU-ja se bodo rahljale 15. junija

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je dejal, da bi lahko omejitve na notranjih mejah Evropske unije začeli rahljati 15. junija. Ob tem je napovedal, da bodo francoske oblasti od srede Francoze in stalne prebivalce Francije pozvale k prostovoljni 14-dnevni karanteni po prihodu iz držav zunaj EU-ja. "Glede notranjih meja imamo recipročne dogovore s sosednjimi državami in lahko si predstavljamo, da bomo lahko postopoma začeli preučevati te ukrepe zapiranja meja, če bo rahljanje karantenskih ukrepov delovalo in se pandemija ne bo znova okrepila," je povedal Le Drian.

Razkuževanje rok na meji. Foto: Reuters
Razkuževanje rok na meji. Foto: Reuters

"Mislim, da bomo od 15. junija začeli splošno rahljanje, vsaj želim si tako," je dodal glede odpiranja meja z drugimi članicami Unije.

Trenutno lahko meje med Francijo in drugimi državami članicami EU-ja prehajajo samo obmejni prebivalci ter tisti, ki imajo družinske razloge za to ali ki se vračajo domov.

Vodja francoske diplomacije je ob tem napovedal, da bodo od srede Francoze in prebivalce Francije ob vrnitvi iz držav nečlanic Unije pozvali, naj gredo prostovoljno v karanteno za 14 dni. Ta odločitev bo temeljila na osebni odgovornosti, je pojasnil minister. Dodal je, da bodo lahko karanteno preživeli doma ali na kakšnem drugem mestu, ki ga bodo izbrali potniki. Do zdaj za državljane ali prebivalce Francije ob vračanju domov ni bilo karantene.

Novi ukrep za zdaj ne zajema državljanov nečlanic EU-ja, saj so zunanje meje EU-ja zaprte že od 17. marca.

Zakaj Avstrija ne odpira meje s Slovenijo?