Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Z Nemčijo, Liechtensteinom in Švico smo dosegli dogovor o rahljanju ukrepov z današnjim dnem, meje pa bomo odprli 15. junija," je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Estonija, Latvija in Litva so medtem odprle medsebojne meje, s čimer so ustvarile prvi "potovalni mehurček" v Evropi. Vsakdo, ki pride na območje baltskih držav, mora za 14 dni v samoosamitev.

Avstrijski gostinci dihajo nekoliko lažje

Baltske države med najmanj prizadetimi
Baltske države so med najmanj prizadetimi v pandemiji novega koronavirusa v Evropi. V vseh treh skupaj so imeli samo 135 smrtnih žrtev covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo okoli 4230 ljudi, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. Vse tri države že od konca aprila rahljajo ukrepe za zajezitev virusa.

K sodelovanju pri odprtju meja so povabile tudi Finsko in Poljsko, a se jim ti dve državi nista pridružili. Sta pa Estonija in Finska ta teden omilili pogoje za potovanja iz poslovnih ali študijskih razlogov. To sta storili tudi že Poljska in Litva.

Nemčija bo omilila karantenska pravila
Nemčija bo omilila karantenska pravila za potnike iz EU-ja, schengenskega območja in Združenega kraljestva, je po poročanju Reutersa sporočilo nemško notranje ministrstvo. Oblasti bodo prišlekom predlagale samoosamitev le, če prihajajo iz držav z večjim številom okužb. Za potnike iz držav zunaj EU-ja še vedno velja obvezna dvotedenska karantena ob vstopu v državo.

Baltske države so med najmanj prizadetimi v Evropi. Foto: Reuters
Baltske države so med najmanj prizadetimi v Evropi. Foto: Reuters

V Španiji 14-dnevna karantena za prihode iz tujine
Medtem pa so na španskih letališčih okrepili preverjanje tistih, ki prihajajo v državo, da bi preprečili ponovno povečanje števila okužb z novim koronavirusom. Merijo jim telesno temperaturo in jih napotijo v 14-dnevno karanteno. Omejili so tudi prihode z območja schengna. Nova pravila bodo veljala najmanj do 15. junija. Španija, ki je med državami, ki jih je pandemija najhuje prizadela, je 17. marca zaprla kopensko mejo s sosednjima Portugalsko in Francijo, a doslej ni omejila prihodov iz schengenskega območja, ki šteje 26 članic. V Španiji je za boleznijo covid-19 umrlo več kot 27.000 ljudi.

V Rusiji znova več kot 10.000 novih okužb s koronavirusom
Iz Rusije pa znova poročajo o več kot 10.000 novih primerih okužb z novim koronavirusom. Tako je vse od 3. maja, izjema je bil le četrtek, ko je bilo potrjenih 9974 novih okužb. V zadnjih 24 urah so potrdili 10.598 novih primerov okužb. Rusija je s skupno 262.843 okuženimi druga na svetu za ZDA po številu okužb.

Smrtnost zaradi covida-19 medtem ostaja nizka v primerjavi z drugimi državami, do zdaj je umrlo 2418 okuženih, samo danes 113.

Nizka stopnja smrtnosti
Nizko stopnjo smrtnosti pripisujejo hitri izolaciji potnikov in ranljivih skupin prebivalstva ter tudi obsežnemu testiranju in karanteni okuženih. Med smrtne žrtve covida-19 v Rusiji štejejo samo tiste, pri katerih je bila koronavirusna bolezen 19 primarni vzrok smrti. Druge države kot smrtne žrtve upoštevajo vse mrtve, ki so bili pozitivni na koronavirus. Do četrtka so po celi državi izvedli 6,4 milijona testiranj.

V prestolnici Moskvi, žarišču epidemije v državi, kjer so potrdili skoraj polovico vseh okužb, naj bi danes začeli izvajati množično prostovoljno testiranje prebivalcev na prisotnost protiteles. S tem želijo ugotoviti dejansko raven okuženosti in prisotnost protiteles v populaciji zaradi ugotavljanja hipotetične kolektivne imunitete, navaja AFP.

Norveška premierka Erna Solberg je pozvala Norvežane, naj letos dopustujejo doma. Foto: EPA
Norveška premierka Erna Solberg je pozvala Norvežane, naj letos dopustujejo doma. Foto: EPA

Vlada poziva Norvežane, naj dopustujejo doma
Norveška vlada je zaradi pandemije novega koronavirusa do 20. avgusta podaljšala uradno priporočilo prebivalcem, naj ne potujejo v tujino, če to ni nujno. Priporočila jim je tudi, naj poletni dopust načrtujejo na Norveškem. "Tistim, ki si želijo čim več predvidljivosti, priporočamo, da dopust načrtujejo na Norveškem," je dejala premierka Erna Solberg na novinarski konferenci. "Izkoristite te poletne počitnice za še boljšo seznanitev s fantastično turistično destinacijo, ki je Norveška," je dodala. Poziv Norvežanom, ki so navdušeni potniki, naj dopustujejo doma, je tudi način krepitve gospodarstva Norveške, ki jo je ob pandemiji kot izvoznico nafte prizadela tudi nizka cena nafte. Na Norveškem so doslej potrdili okoli 8200 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 232 bolnikov. Epidemija naj bi bila pod nadzorom, saj so zadnje tedne poročali o majhnem številu hospitalizacij in smrti zaradi covida-19.