Avstrija bo na mejnih prehodih opravljala le še naključne preglede. Foto: EPA
Avstrija bo na mejnih prehodih opravljala le še naključne preglede. Foto: EPA

"Sočasno z Nemčijo, Lihtenštajnom in Švico rahljamo tudi nadzor zdravstvenih oblasti in policije na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko," so zapisali. To pomeni, da bo na teh prehodih nadzora manj in ga bodo pristojni izvajali le še naključno. Nadzor, ki ga na podlagi stanja na področju migracij policija izvaja na meji z Madžarsko, ostaja v veljavi.

Sorodna novica Karantena odslej le ob vrnitvi iz držav zunaj EU-ja

Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, se bodo lahko te meje 15. junija v drugem koraku popolnoma odprle.

Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji.

Avstrija je že pred tem za 15. junij napovedala popolno odprtje meje z Nemčijo. Pri Italiji pa že ves čas izpostavlja drugačnost tamkajšnjih epidemioloških razmer.

Sorodna novica Zmeda zaradi besed notranjih ministrov: na Hrvaško še ne smemo vsi

Meja s Slovenijo odprta v prihodnjih dneh?

Slovenski notranji minister Aleš Hojs je izjavil, da s slovenskega vidika obstaja velik interes za odprtje.

"Imam indice, da bodo Avstrijci – ne glede na to, da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki – podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal po srečanju s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem, s katerim sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, upoštevajoč zdravstvene razmere. Slovenija je prva država v Evropi, ki je že s 15. majem ukinila karanteno in s tem odprla svoje meje. Prav tako je ukinila sedemdnevno karanteno po vrnitvi iz tujine.

Med Slovenijo in Avstrijo odprtih 19 cestnih mejnih prehodov

Glede na slovenski odlok je med državama odprtih 19 cestnih mejnih prehodov. Za ves promet so odprti mejni prehodi Gornja Radgona, Holmec, Karavanke, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Svečina, Gederovci, Šentilj (avtocesta in regionalna cesta) in Korensko sedlo. Omejeno, na primer za dnevne migrante, pa so odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Jezersko, Pavličevo sedlo, Kramarovci, Gerlinci in Cankova.

Za zdaj je za vstop v Avstrijo potrebno dokazilo o neokuženosti s koronavirusom. Samoizolacija ali predložitev dokazila pa med drugim ni nujna za dnevne migrante, tranzitni promet ali za tiste, ki imajo utemeljen razlog za obisk svojcev oziroma oskrbo živali. To velja tako za avstrijske kot druge državljane.

Odpravljanje omejitev na mejah
  • Nemčija že odprla mejo z Luksemburgom

Nemčija je medtem že odprla svojo mejo z Luksemburgom, s Francijo, Avstrijo in Švico pa jo bo 15. junija. Svojevrsten "potovalni mehurček" pa so ustvarile baltske države Estonija, Latvija in Litva, ki so odprle medsebojne meje. Vsakdo, ki pride na območje baltskih držav, mora za 14 dni v samoosamitev.

Foto: Schauer Schmidinger
Foto: Schauer Schmidinger

V Nemčiji sicer že drugi konec tedna zapovrstjo v več mestih potekajo protesti proti omejitvam zaradi epidemije, čeprav so mnogo ukrepov že odpravili. O protestih več tisoč ljudi, med katerimi so tudi zagovorniki teorij zarote, levičarski aktivisti in skrajno desni populisti, poročajo iz Berlina, Stuttgarta in Münchna.

Ker so bili pretekli konec tedna nekateri protesti nasilni, protestniki pa večinoma niso spoštovali pravil socialnega distanciranja in higiene, prihajalo pa je tudi do napadov na novinarje, je bila danes okrepljena navzočnost policije.

  • Italija s 3. junijem odpira meje za državljane EU-ja

Italija, prva evropska država, ki jo je pandemija najbolj prizadela, s 3. junijem odpira svoje meje, a le za državljane Evropske unije.

Tako po številu okuženih kot mrtvih je Italija v svetovnem vrhu, saj je za covidom-19 umrlo več kot 31.000 okuženih, pred njo so le še Združeno kraljestvo in ZDA, okuženih pa je več kot 220.000 ljudi. Več okuženih imajo: Španija, Združeno kraljestvo, Rusija in ZDA.

Italija s 3. junijem odpira meje

Znova dovoljeni verski obredi

Nekatere italijanske dežele pozivajo k hitrejšemu odpiranju, a premier Giuseppe Conte vztraja pri postopnem pristopu, da bi se izognili drugemu valu okužb.

18. maja naj bi se odprle trgovine in restavracije, na isti dan se Katoliška cerkev ob upoštevanju strogih ukrepov pripravlja na vnovičen začetek obhajanja maš. Tudi druge veroizpovedi bodo lahko znova izvajale obrede. 25. maja se odpirajo fitnes centri, bazeni in športni centri. Kinematografi in gledališča se bodo lahko odprli šele s 15. junijem.

Obvezne karantene ne bo več

Nato pa se s 3. junijem odpirajo tudi meje, ko ob vstopu v državo ne bo več obvezna karantena. Odločitev vlade je velik korak v prizadevanjih Italije, da po več kot dveh mesecih zaprtja znova odpre svoje gospodarstvo. Do zdaj sta bila v okviru ukrepov proti koronavirusu vstop v Italijo in potovanje med deželami mogoča le v izjemnih primerih. Po novem bo meja odprta za državljane drugih držav članic Evropske unije, pa tudi San Marina in Vatikana.

Italija je začela rahljati ukrepe 4. maja, ko so odprli tovarne in parke. Vlada se je za sproščanje omejitev na meji odločila v trenutku vse nižje stopnje širjenja okužbe in vse nižjega števila umrlih zaradi covida-19: še 27. marca je bilo 900 mrtvih, v petek pa 262.

  • V Španiji izredne razmere do konca junija?

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Španska vlada bo zaprosila za okoli enomesečno podaljšanje izrednih razmer, dokler se ne bo končalo prehodno obdobje odpiranja države, je sporočil premier Pedro Sanchez.

Izredne razmere bi se morale končati 24. maja. Sanchez pa je danes dejal, da jih želijo podaljšati za še okoli mesec dni, do končne odprave omejitvenih ukrepov, tako da bi bilo to zadnje podaljšanje, zato izrednih razmer ne nameravajo podaljšati samo za 15 dni, kot je običajno.

V 47-milijonski državi so od 14. marca veljali strogi omejitveni ukrepi, ki so jih oblasti ob ugodnejših epidemioloških razmerah začele rahljati. V štirih fazah naj bi jih rahljali do konca junija.

Španija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji koronavirusa. Za covidom-19 je umrlo 27.563 ljudi, potrdili so 230.698 primerov okužb.