Foto: EPA
Foto: EPA

Tudi v stavki čistilcev na železnicah bo eden glavnih akterjev Sindikat zaposlenih v prometu RMT, ki zastopa zaposlene pri številnih zasebnih podjetjih, zadolženih za čiščenje vlakov različnih železniških operaterjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Čistilci vlakov na sistemu podzemne železnice Dockland Light Railway (DLR) so stavko zaradi nesoglasij glede plač, delovnih urnikov in delovnih pogojev napovedali za petek in soboto, torej zadnja dva dni tega leta.

Skupaj bo v okviru železniškega omrežja na silvestrovo stavkalo več kot 1000 pogodbenih čistilcev. Gre za prvo tovrstno stavko na nacionalni ravni.

Čistilci zahtevajo zvišanje plačila na vsaj 15 funtov (17 evrov) na uro, pravico do plačane bolniške odsotnosti ter dostojen dopust in pokojnine.

V sindikatu so pojasnili, da bodo med prizadetimi podjetji železniški prevozniki Avanti West Coast, GWR, LNER in TransPennine Express.

Generalni sekretar RTM-ja Mick Lynch verjame, da ta stavka pomeni začetek industrijske kampanje za pravice najbolj izkoriščanih delavcev v britanskem železniškem prometu.