Po podatkih britanskega statističnega urada se je v prvem trimesečju število brezposelnih znižalo za 65.000, kar je največ v zadnjih dveh letih. Stopnja brezposelnosti, ki je zdaj 3,8-odstotna, je najnižja po trimesečju januar‒marec 1975.

Kako se bo razpletla britanska zgodba v Evropski uniji, še vedno ni jasno. Foto: Reuters
Kako se bo razpletla britanska zgodba v Evropski uniji, še vedno ni jasno. Foto: Reuters

Na drugi strani se je število zaposlenih v prvih treh mesecih povečalo za 99.000, kar je sicer manj od napovedi (135.000), še vedno pa je, kot kažejo podatki statističnega urada, stopnja zaposlenosti okoli 76,1-odstotna, kar je izenačen rekord.

"Mogoče je, da se že kažejo sledi brexita v teh številkah," je dejal ekonomist v PwC-ju Mike Jakeman. "Marec je bil mesec, ko je bila zaskrbljenost glede brexita največja, in mogoče je, da so bila podjetja bolj dovzetna za višje plače in tudi nova delovna mesta." Ob tem pa je dodal, da je mogoče tudi, da so številke zgolj trenutno stanje v sicer dlje trajajočem obdobju rasti delovnih mest in plač.

V borznoposredniški hiši Hargreaves Lansdown so podatke o brezposelnosti pospremili z oceno, da je britanski trg dela "neverjetno odporen" proti negotovosti, povezani z brexitom. Po besedah ekonomista omenjene borznoposredniške hiše Bena Brettella so številke z britanskega trga dela "zelo močne glede na izzive, s katerimi se trenutno spopada britansko gospodarstvo".

"Obstajajo utemeljeni pomisleki, da britanska podjetja kopičijo delovno silo, namesto da bi vlagala v nove naložbe," je dejal Brettell. Kot ga povzema AFP, se podjetjem v teh negotovih časih ne izplača vlagati v gradnjo novih proizvodnih obratov, ampak raje krepijo proizvodnjo v že obstoječih.

Kot navaja Reuters, se je upočasnila tudi rast plač, ki so se v prvih treh mesecih sicer povečale za 3,3 odstotka. Angleška centralna banka Bank of England je ta mesec sporočila, da ob koncu leta pričakuje 3-odstotno rast plač.