Po Veliki Britaniji je bila Švedska druga država v Evropi in prva v Evropski uniji, ki se je odločila za prepoved. Foto: Reuters
Po Veliki Britaniji je bila Švedska druga država v Evropi in prva v Evropski uniji, ki se je odločila za prepoved. Foto: Reuters

Zaradi odločitve sodišča sta morala Swedish Post in tamkajšnji telekomunikacijski organ PTS preložiti dražbo frekvenc.

PTS je 20. oktobra, ko je kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei prepovedal sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G, zapisal, da morajo skladno z novo zakonodajo zagotoviti ohranjanje švedske varnosti. Zdaj je sodišče PTS-ju naložilo, da mora prepovedi dodatno utemeljiti.

Sorodna novica Švedska Huaweiu prepovedala sodelovanje pri vzpostavitvi 5G-omrežja

ZDA so krepile pritisk

Na Huaweiu so medtem poudarili, da to nima nikakršne pravne podlage. Dodali so, da bi odločitev PTS-ja, ki švedskim podjetjem prepoveduje nakup Huaweieve opreme, obenem pa jim nalaga, da morajo že vgrajeno opremo kitajskega proizvajalca odstraniti, podjetju povzročila nepopravljivo škodo.

Švedska se je za prepoved odločila, potem ko so ZDA krepile pritisk na zavezniške države, da Huawei umaknejo iz telekomunikacijske infrastrukture.

V Washingtonu namreč trdijo, da Peking opremo Huaweia uporablja za vohunjenje, kar tako Kitajska kot Huawei ostro zanikata.

Švedski in finski tekmeci

Po Veliki Britaniji je bila Švedska druga država v Evropi in prva v Evropski uniji, ki se je odločila za prepoved. Švedski Ericsson in finska Nokia sta sicer največja Huaweieva tekmeca pri dobavi opreme za vzpostavitev omrežja 5G.