Foto: EPA
Foto: EPA

Švedska agencija za pošto in telekomunikacije je pred dražbo frekvenc za mobilne storitve, načrtovano za november, Huaweiu in ZTE-ju prepovedala vzpostavitev omrežja 5G v državi. Odločitev je sprejela na podlagi ocen švedskih oboroženih sil in švedske varnostne službe.

Sodelujoči na dražbi bodo morali opremo Huaweia in ZTE s t. i. osrednjih funkcij odstraniti do začetka leta 2025. Med osrednje funkcije med drugim spadajo jedrno omrežje, prenosno omrežje in storitve za vzdrževanje omrežij.

Huaweia očitno ne bodo prepovedali v Španiji

Španski premier Pedro Sanchez je pretekli teden napovedal, da bo imelo tri četrtine španskega ozemlja še pred koncem leta dostop do omrežja 5G, pri čemer je izrecno poudaril, da bo pri gradnji teh omrežij lahko sodeloval tudi Huawei. Ob tem ni povedal, na katerih delih omrežja bodo operaterji lahko sodelovali s Huaweiem, kar lahko pomeni, da ga bodo morali blokirati pri najbolj kritičnih delih omrežja.

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiu obtožbe ves čas odločno zanikajo.

ZDA k prepovedi Huaweia spodbujajo tudi druge države, med njimi Slovenijo. Slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta avgusta na Bledu podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G, vlada pa naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Huawei je nad odločitvijo slovenske vlade presenečen in razočaran.

Če bo sklep sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo elektronske telekomunikacijske storitve in ki nabavljajo telekomunikacijsko infrastrukturo, te ne bodo smeli več kupovati pri Huaweiu. Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smeli uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja.