Švica je ena zadnjih evropskih držav, kjer sklenitev zakonske zveze med istospolnima partnerjema še ni bila mogoča. Foto: EPA
Švica je ena zadnjih evropskih držav, kjer sklenitev zakonske zveze med istospolnima partnerjema še ni bila mogoča. Foto: EPA

"Danes je velik dan. To odraža spremembo mentalitete v zadnjih 20 letih, to je dokaz, da so osebe LGBT sprejete v družbo," je dejala tiskovna predstavnica kampanje Olga Baranova.

Proti predlogu so bili poleg nekaterih verskih skupin le v populistični stranki UDC, ki je sicer najmočnejša stranka v državi.

V državi je sicer že od leta 2007 mogoče skleniti civilno partnerstvo, od leta 2018 pa je mogoča tudi posvojitev otrok partnerja. Švicarska vlada in parlament pa sta zdaj z dopolnitvijo zakonodaje izenačila status zakonske zveze med heterospolnimi in istospolnimi pari, enake pravice pa bi imeli tudi pri posvojitvi otrok.

V Švici potrdili istospolne poroke

Tudi referendum za višjo obdavčitev najbogatejših

Švicarji so na referendumu glasovali tudi o pobudi za višjo obdavčitev najbogatejših državljanov. "Pobuda 99 %", ki jo sestavljajo predvsem mladi socialisti, si prizadeva za nižjo obdavčitev plač in višjo obdavčitev kapitala, saj da najbogatejši odstotek Švicarjev poseduje kar 40 odstotkov vsega premoženja v državi.

Pobudo so volivci glede na izide vzporednih volitev prepričljivo zavrnili, kar so napovedovale že javnomnenjske raziskave. Podprlo ga je le 34 odstotkov volivcev.

Švicarji potrdili sklenitev zveze istospolnih parov