V Švici bo po novem prepovedano nošenje pokrival, ki zakrivajo obraz. Foto: Reuters
V Švici bo po novem prepovedano nošenje pokrival, ki zakrivajo obraz. Foto: Reuters

Odločitev, ki je uperjena predvsem v prepoved nošnje muslimanskih burk in nikabov, je podprlo 51,21 odstotka udeležencev referenduma, so pokazali končni izidi.

Prepoved nošenja pokrival, ki zakrivajo obraz, so potrdili v večini od skupno 26 švicarskih kantonov. Udeležba je bila 50,8-odstotna.

S tem bo imela Švica po novem v svoji ustavi člen, ki bo prepovedoval nošnjo pokrival, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti – tako na primer v trgovinah kot na sprehodu v naravi. Obstajalo bo sicer nekaj izjem, na primer za prostore, kjer poteka bogoslužje.

Motivi, uperjeni proti islamu?

Čeprav burke in nikabi niso posebej omenjeni v predlogu, pa je šlo v predreferendumski kampanji predvsem za to, čeprav je v Švici le malo žensk, ki bi nosile tovrstno muslimansko pokrivalo. Prej gre za turistke iz katere od zalivskih držav. Nasprotniki te uvedbe so zato pobudnikom očitali predvsem motive, uperjene proti islamu.

Tovrstna prepoved je sicer doslej že veljala v kantonih St. Gallen in Ticino, po novem pa bo veljala za vso državo.

Pobudniki referenduma so bili aktivisti, ki so blizu desno usmerjeni, populistični Švicarski ljudski stranki (SVP). Leta 2017 jim je uspelo v podporo referendumu zbrati zahtevanih najmanj 100.000 podpisov. Med drugim so poudarjali, da je to pomemben korak v boju proti islamizaciji države in za pravice žensk, medtem ko so nasprotniki vztrajali, da je to islamofobna, seksistična in nepotrebna pobuda.

Švicarski parlament in vlada splošni prepovedi nasprotujeta. Foto: Reuters
Švicarski parlament in vlada splošni prepovedi nasprotujeta. Foto: Reuters

Parlament in vlada s svojim predlogom

Švicarski parlament in vlada splošni prepovedi nasprotujeta. Namesto tega sta pripravila svoj predlog, po katerem bi morali ljudje svoj obraz odkriti pred predstavniki organov oblasti, če je to potrebno za identifikacijo. To je t. i. protipredlog, ki bi, če bi volivci predlagano prepoved danes zavrnili, samodejno začel veljati. O njem pa je mogoče še poznejše odločanje na referendumu.

Še dve glasovanji

Švicarski volivci so odločali o še dveh zadevah: uvedbi prostovoljne elektronske identifikacije E-ID za preverjanje identitete na spletu in gospodarskem sporazumu z Indonezijo. Tega so volivci potrdili z 51,7 odstotka glasov. Predlog vlade o uvedbi elektronske identitete na zvezni ravni pa so volivci zavrnili s 64,36 odstotka glasov.

Švicarji podprli prepoved obraznih pokrival