Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobuda desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP) za omejitev priseljevanja iz EU-ja je bila s prepričljivimi 61,7 odstotka zavrnjena.

Predlagatelji referendumske pobude trdijo, da se Švica, ki ni članica EU-ja, spoprijema z nenadzorovanim in čezmernim priseljevanjem. Pozivajo, naj vlada prekliče sporazum z Brusljem iz leta 1999 o prostem pretoku ljudi med Švico in Unijo. Pobudi je sicer švicarska vlada nasprotovala.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izid označila kot pozitiven signal, in poudarila, da želi EU še utrditi in poglobiti odnose s Švico. Glasovanje je na Twitterju pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Na pobudo iste stranke uvedli kvote za domače delavce

Nasprotniki pobude so opozarjali, da bi z omejevanjem priseljevanja
Nasprotniki pobude so opozarjali, da bi z omejevanjem priseljevanja "porušili mostove z Evropo". Foto: EPA

Številni prebivalci Švice naj bi bili sicer zaskrbljeni, da država postaja "premajhna". V zadnjih 30 letih je populacija narasla za dva milijona – na 8,6 milijona –, četrtina vseh pa prihaja iz drugih evropskih držav. Vendar je ob tem pandemija prebivalce spomnila na grenko resničnost zaprtih meja, piše BBC.

Pobuda za omejitev priseljevanja sicer sledi podobni pobudi iste stranke iz leta 2014, ko so prebivalci tesno (50,33 odstotka) podprli kvote na priseljevanje iz Evrope. Švicarska vlada je nato sprejela zakonodajo, da morajo švicarski delodajalci v sektorjih z visoko brezposelnostjo dati prednost delavcem s stalnim prebivališčem v Švici.

Potrjen dvotedenski plačan očetovski dopust

Švicarski volivci, ki so danes na referendumu odločali tudi o več drugih vprašanjih, so prepričljivo, s 60,3 odstotka glasov, podprli tudi uvedbo dvotedenskega plačanega očetovskega dopusta. V državi, kjer so ženske volilno pravico dobile šele leta 1971, so plačan 14-tedenski porodniški dopust za matere uvedli leta 2005, očetje pa do zdaj niso imeli pravice do dopusta za nego otroka.

Volivci naj bi bili najbolj razdeljeni pri rahljanju omejitve lova na volkove. Foto: Reuters
Volivci naj bi bili najbolj razdeljeni pri rahljanju omejitve lova na volkove. Foto: Reuters

Proti odstrelu volkov

Veliko tesnejša pa je bila odločitev o nakupu novih bojnih letal in glede novele zakona o lovu, s katero želi švicarska vlada olajšati odstrel volkov. Zakonsko novelo so volivci zavrnili z 51,9 odstotka glasov.

Parlament je novelo zakona sprejel septembra lani kot odgovor na hitro rastočo populacijo volkov. Novela naj bi omilila omejitve za lov, pri čemer bi volkovi še naprej ostali zaščitena vrsta. Vprašanje je sprožilo ostro razpravo med zagovorniki živali in kmeti, ki jim zveri pobijajo živino.

Vlada bo financirala novo vojaško floto

Pri glasovanju o nakupu novih lovskih letal pa je odločilo manj kot 9000 glasov. Volivci so tako potrdili nakup nove vojaške flote, za katero je vlada pripravila do šest milijard frankov (5,6 milijarde evrov). Parlament je že prižgal zeleno luč za sprostitev sredstev, vendar so imeli zadnjo besedo volivci.

Švicarska politika se že več kot desetletje ukvarja z vprašanjem zamenjave zastarele flote bojnih letal. Leta 2014 se je vlada odločila za nakup 22 letal Gripen E švedskega proizvajalca Saab, a so volivci na referendumu zavrnili sprostitev sredstev za financiranje več milijard evrov vrednega posla.

Vlada vztraja, da Švica potrebuje nadgradnjo svoje flote bojnih letal. Življenjska doba letal F/A-18s se bo iztekla leta 2030, še starejša letala F-5 Tiger pa sploh niso opremljena za nočno letenje.