Odprtje tajvanskega predstavništva v Litvi je povzročilo ohladitev odnosov med Vilno in Pekingom. Foto: EPA
Odprtje tajvanskega predstavništva v Litvi je povzročilo ohladitev odnosov med Vilno in Pekingom. Foto: EPA

"Tajvan ustanavlja investicijski sklad z začetnim financiranjem v vrednosti 200 milijonov ameriških dolarjev za vlaganje v litovske industrijske panoge, ki so strateške tako za Litvo kot Tajvan," je povedal vodja tajvanskega predstavništva v Litvi Eric Huang in pojasnil, da so naložbe del tajvanskega načrta za razvoj gospodarskih vezi z Litvo po sporu s Kitajsko.

Sklad, ki ga bosta financirala tajvanski razvojni sklad in centralna banka, bo med drugim vlagal v litovsko polprevodniško, lasersko in biotehnološko industrijo, prve naložbe pa pričakujejo letos.

Huang je še napovedal, da bo Tajvan pospešil proces potrjevanja dovoljenj za uvoz mlečnih izdelkov in žita iz Litve, ob tem pa skušal litovska podjetja vključiti v tajvanske dobavne verige.

Kitajska je močno ohladila odnose z Litvo, potem ko je ta lani dovolila, da Tajvan pod lastnim imenom v glavnem mestu Vilna odpre svoje predstavništvo. Zaradi te poteze je Kitajska znižala raven diplomatskih odnosov in se odločila za ustavitev uvoza iz baltske države. Uvedla je tudi druge gospodarske omejitve in zdaj pritiska na nemškega proizvajalca avtomobilskih delov Continental, da preneha uporabljati v Litvi proizvedene dele.

Peking namreč Tajvan obravnava za svoje ozemlje in eno od kitajskih pokrajin, zato odločno nasprotuje neodvisnosti otoka in v tem primeru grozi tudi z uporabo sile. Eden od glavnih pogojev, ki jih Kitajska za sodelovanje postavlja državam po svetu, je prekinitev stikov s Tajvanom.

Litovsko veleposlaništvo v Pekingu ostaja zaprto. Foto: AP
Litovsko veleposlaništvo v Pekingu ostaja zaprto. Foto: AP

ZDA proti kitajskemu ustrahovanju

Litovska vlada glede politike do Tajvana ne odstopa, je pa predsednik države Gitanas Nauseda ta teden dejal, da je bila napaka, da je Litva dovolila Tajpeju, da odpre svoje predstavništvo v Vilni z uporabo imena Tajvan. Tajvanska predstavništva po svetu so imenovana po glavnem mestu Tajpej z izjemo Somalilanda, ki pa ga ne priznava nihče na svetu.

Litovsko gospodarstvo je močno odvisno od izvoza in v državi obratuje na stotine podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo izdelkov za multinacionalke, ki nato svoje izdelke izvažajo na Kitajsko.

V sporu s Pekingom so Litvo podprle ZDA in ameriški zunanji minister Antony Blinken je po nedavnem srečanju z nemško zunanjo ministrico Annalena Baerbock napovedal sodelovanje z Berlinom pri zoperstavljanju takega ustrahovanja, kot ga izvaja Kitajska nad Litvo.

Kot je dejal Blinken, se ZDA in Nemčija strinjajo o pomembnosti čezatlantskega usklajevanja glede odnosa do Kitajske, ki po njegovih besedah predstavlja resno grožnjo skupnim vrednotam, zakonom, pravilom in dogovorom, ki utrjujejo stabilnost, blaginjo in svobodo po svetu.