Thaci je novinarjem pred sodiščem prebral pripravljeno izjavo. Foto: Reuters
Thaci je novinarjem pred sodiščem prebral pripravljeno izjavo. Foto: Reuters

"Verjamem v mir, resnico, premislek in pravico. Verjamem v dialog in dobre odnose z vsemi sosedami," je povedal novinarjem ob prihodu na sodišče ob glasnem skandiranju zbranih podpornikov, ki so ob tem mahali z zastavami Osvobodilne vojske Kosova (OVK), Albanije in Kosova.

Thacijevi podporniki pred sodiščem. Foto: Reuters
Thacijevi podporniki pred sodiščem. Foto: Reuters

"Pripravljen sem se spoprijeti z novimi izzivi in uspeti za mojega sina, družino, ljudi in državo. Nihče ne more na novo pisati zgodovine. To je cena svobode." Kosovo je po njegovih besedah "zgodba o uspehu".

Po šesturnem zaslišanju je Thaci povedal, da je ves čas poslušal tehnična vprašanja predstavnikov tožilstva in njegovega pravnega zastopnika. Več podrobnosti ni podal, napovedal je le, da se bo zaslišanje nadaljevalo v torek.

Tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine v Haagu je obtožnico proti Thaciju vložilo aprila. Kosovskega predsednika in še devet drugih, med njim je Kadri Veseli, bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v vojni na Kosovu konec 90. let.

Po navedbah tožilstva so odgovorni za skoraj sto umorov, pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Obtožnico morajo zdaj potrditi sodniki, ki imajo za to čas do konca avgusta.

Očitki vpletenosti v organiziran kriminal

Thaci in Veseli – v preteklosti je med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta – sta bila vojaška poveljnika OVK-ja, ki sta se med vojno v letih 1998–1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

52-letni Thaci je na položaju predsednika Kosova štiri leta, pred tem pa je bil med drugim prvi premier Kosova po osamosvojitvi leta 2008 in zunanji minister. Že dolgo se vrstijo ugibanja in očitki tako o njegovi vlogi v OVK-ju in zločinih, ki jih je ta zagrešila v vojni na Kosovu, kot tudi o njegovi vpletenosti v organizirani kriminal.

Posebno sodišče s sedežem v Haagu so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK-ja med kosovsko vojno in po njej. Obravnava zločine, ki jih ni preiskovalo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je sicer delo končalo decembra 2017. Delovanje sodišča financira EU, je pa del kosovskega pravosodnega sistema.