Protest študentov in študentk proti Aleksandru Lukašenku. Foto: Reuters
Protest študentov in študentk proti Aleksandru Lukašenku. Foto: Reuters

Tihanovska je od Lukašenka zahtevala, da do nedelje izpusti politične zapornike, odstopi in skliče nove volitve, ker tega ni storil, je pozvala k splošni stavki v ponedeljek.

V glavnem mestu Minsk so ulice precej prazne, odprte so bile predvsem večje trgovine in lekarne, poroča dopisnik francoske tiskovne agencije AFP. "Danes začenjamo stavko ljudstva," je Tihanovska sporočila na svojem kanalu na družbenem omrežju Telegram.

Od jutra stavkajo zaposleni v državnih tovarnah in podjetjih, v prevozništvu in rudnikih, učitelji in študenti, je dodala. Ob tem je pozvala, naj se stavki pridružijo tudi zaposleni v zasebnem sektorju, predstavniki verskih ustanov in športniki.

Delavci v nekaterih državnih podjetjih so danes odložili orodja in pred tovarnami vzklikali slogane v podporo opoziciji. Več sto študentov pa se je udeležilo shoda v Minsku.

Tihanovska sicer ni navedla, koliko ljudi se je dejansko pridružilo stavki. Tudi iz Belorusije trenutno še ni podatkov o številu stavkajočih. Vodja beloruskih sindikatov Aleksander Jarošuk je le povedal, da se zaveda, da nameravajo danes nekateri stavkati, težko pa je oceniti pravo število stavkajočih.

Beloruske oblasti so medtem zagotovile, da ključna podjetja še vedno delujejo brez težav.

V okviru stavke so oblasti aretirale še najmanj 155 ljudi, je sporočila nevladna organizacija Vesna.

EU: Pravica do stavke je temeljna pravica

Na stavko se je že odzvala Evropska unija. Govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella, Peter Stano, je dejal, da je pravica do stavke temeljna pravica, ki jo je treba spoštovati.

EU še naprej pozorno spremlja razmere v Belorusiji in je zaskrbljen zaradi nasilja nad mirnimi protestniki ter nepripravljenostjo oblasti na dialog za rešitev politične krize, je še povedal Stano.

Unija sicer pripravlja drugi val sankcij proti odgovornim za volilne goljufije in nasilje v Belorusiji, ki bo vključeval tudi Lukašenka, a proces še traja.

Policija v nedeljo aretirala 523 ljudi

V Belorusiji so v nedeljo znova potekali protivladni protesti, ki se vrstijo že vse od spornih predsedniških volitev 9. avgusta. Na tokratnih protestih so po podatkih beloruskega notranjega ministrstva aretirali 523 ljudi, v priporu jih je ostalo še 352.

Oblasti so v nedeljo registrirale 19 protestov v več beloruskih mestih. Kot je dodala tiskovna predstavnica ministrstva Olga Čemodanova, je policija ukrepala v skladu z ohranjanjem reda in varnosti, poroča ruska tiskovna agencija Tass.