Timanovska ob prihodu na letališče ni dajala izjav. Foto: Reuters
Timanovska ob prihodu na letališče ni dajala izjav. Foto: Reuters

24-letno šprinterko, ki je zaprosila za zaščito pred beloruskim režimom, sta ob prihodu na Dunaj pričakala vozilo s policijskim spremstvom in vojska novinarjev, pot pa je nato nadaljevala proti Poljski, ki je vizum danes odobrila tudi njenemu možu Arseniju Zdaneviču.

Sprva je Timanovska načrtovala, da bi iz Tokia potovala neposredno na Poljsko s poljsko letalsko družbo LOT, a je tik pred zdajci nastala spremembe in je z Austrian Airlines odpotovala na Dunaj. Zaradi tega so nekateri avstrijski mediji ugibali, da bi si lahko zatočišče poiskala v Avstriji, saj je to domovina njenega trenerja Philippa Unfrieda.

Avstrijske oblasti so bile sprva glede te možnosti zadržane, danes pa je zunanje ministrstvo sporočilo, da "če želi Timanovska zaprositi za azil v Avstriji, lahko računa na našo podporo".

Namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz je zagotovil, da atletinja potuje pod poljsko diplomatsko zaščito. "Kot smo večkrat poudarili, zaradi varnosti ne bomo sporočili njenega potovalnega načrta," je dejal.

Javno kritizirala trenerje

24-letno Timanovsko je beloruski olimpijski komite konec preteklega tedna izključil iz olimpijske odprave, potem ko je zavrnila nastop v teku na 200 metrov. Uradno naj bi brez mesta v beloruski olimpijski odpravi na poletnih olimpijskih igrah ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

V nedeljo je bila Timanovska že na poti v domovino, a se je nato odločila ostati na Japonskem. Najprej je bila pod zaščito japonskih oblasti, od ponedeljka naprej pa je bila na poljskem veleposlaništvu v Tokiu, kjer je dobila humanitarni vizum. Vlada v Varšavi je Belorusiji že očitala "zločinski poskus" ugrabitve športnice.

Timanovska je po navedbah beloruske opozicije pred dnevi za las ušla ugrabitvi in prisilni vrnitvi iz Tokia v domovino. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je v torek začel uradno preiskavo o primeru beloruske atletinje. Tiskovni predstavnik MOK-a Mark Adams povedal, da so v torek zvečer prejeli zahtevano poročilo beloruskega olimpijskega odbora, ki ga zdaj proučujejo. Dejal je še, da je MOK ustanovil poseben disciplinski odbor, ki bo ugotavljal dejstva v tem primeru.

Timanovska se boji, da bo kaznovana, če se vrne v domovino. Foto: Reuters
Timanovska se boji, da bo kaznovana, če se vrne v domovino. Foto: Reuters

Na seznamu športnikov, ki so Lukašenka pozvali k novim volitvam

Agencije so že pred časom poročale, da je mož Timanovske, Arsenij Zdanevič, že v ponedeljek zapustil Belorusijo in pripotoval v Kijev. Zdanevič je pri tem dodal, da z ženo nikoli nista bila politično dejavna in bi se bila pripravljena vrniti v domovino, če ju tam ne bo doletel kazenski pregon. A kot poročajo nekatere agencije, je Timanovska vendarle ena od več kot 2000 beloruskih športnikov, ki so v odprtem pismu beloruskega voditelja ALeksandra Lukašenka pozvali k novim volitvam in izpustitvi političnih zapornikov.

Kot še dodajajo tuji mediji, je Lukašenko beloruske olimpijce pred odhodom v Tokio javno posvaril, da od njih na Japonskem pričakuje dobre izide. "Razmislite o tem, preden greste. Če se boste vrnili praznih rok, je bolje, da se sploh ne vračate," jim je dejal. Lukašenka in njegovega sina Viktorja je sicer zaradi ukrepov proti do režima kritičnih športnikov doletela prepoved udeležbe na olimpijskih dogodkih.

"Nisem izjavila ničesar političnega"

Sama Timanovska je pred tem za britanski BBC zatrdila, da njena dejanja nikakor niso politični protest, saj "ljubi svojo državo in je ni izdala". "Gre za napake, ki so jih naredili naši predstavniki na olimpijskih igrah," je dejala in dodala, da je bila ob odločitvi o izključitvi iz olimpijske odprave presenečena, saj "ni izjavila ničesar političnega". Kot je še pojasnila, se želi vrniti v Belorusijo, a šele takrat, "ko bo vedela, da je to varno", to pa bo mogoče šele "čez pet ali deset let".

Za nemški dnevnik Bild je športnica razkrila tudi nekatere podrobnosti o domnevnem poskusu ugrabitve. Glavni trener naj bi tako v nedeljo prišel v njeno sobo in ji povedal, da v ponedeljek ne bo tekmovala v teku na 200 metrov in da ima 40 minut, da pripravi prtljago in se odpelje na letališče. Že pred tem naj bi ji trener grozil, da bo imela resne težave, če ne bo upoštevala navodila in tekla v štafeti.

Timanovska zapustila Tokio