Napadalca so prijeli v univerzitetni bolnišnici. Foto: Reuters
Napadalca so prijeli v univerzitetni bolnišnici. Foto: Reuters

Po navedbah policije je osumljenec najprej v stanovanju v svojem okolišu malo po 14. uri ustrelil 39-letno žensko, ki je bila njegova soseda. V napadu je bila huda ranjena tudi njena 14-letna hčerka, ki je pozneje umrla v bolnišnici. Preden je stanovanje zapustil, je v njem zanetil požar.

Nato se je odpravil v bolnišnico Erasmus, kjer je ustrelil 42-letnega profesorja na rotterdamski univerzi. Zatem je odšel v univerzitetno bolnišnico, kjer je v tamkajšnji predavalnici ustrelil profesorja in tudi tam zanetil požar. Požara na obeh lokacijah so sicer pristojni kmalu pogasili.

Ko se je začelo streljanje v bolnišnici, so zaposleni pobegnili ven z bolniki, nekateri so bili na nosilih, poroča BBC.

27-letni študent iz Izraela Barak je dejal, da je bil v času dogodka na pogovoru za delo. Ko je prišel ven, je bilo vzdušje strašljivo, slišale so se sirene. "Ne moremo verjeti, da je šlo za študenta, kot smo mi," je dejal.

Drug študent je za portal RTL Nieuws dejal, da se je streljalo v četrtem nadstropju in da je bilo izstreljenih približno pet nabojev, nato pa je napadalec vrgel molotovko v izobraževalni center.

Varnostnik, ki je dejal, da je bil prvi na prizorišču, je bil vidno pretresen. Dejal je, da strelec v bolnišnico ni vstopil skozi glavni vhod.

Tožilstvo svarilo bolnišnico glede vedenja študenta

Med napadom je bil moški oblečen v maskirna oblačila in neprebojni jopič, deloval pa je sam. Policija, ki je sprva domnevala, da sta v napadu sodelovala dva napadalca, ga je prijela na helikopterski ploščadi bolnišnice.

Strelski pohod je 32-letnik začel v stanovanjski soseski. Foto: Reuters
Strelski pohod je 32-letnik začel v stanovanjski soseski. Foto: Reuters

V petek bo stopil pred sodnika. Državno tožilstvo je sicer že pred časom posvarilo univerzitetno bolnišnico zaradi vedenja študenta, ki so ga v preteklosti že obravnavali zaradi mučenja živali in so pri njem zaznali psihotično vedenje. Na njegovem telefonu so našli fotografije zabodenih ljudi in skrajno desno propagando.

"Predvidevamo, da bo to vplivalo na vašo odločitev o tem, ali je upravičen do zdravniške diplome," so zapisali tožilci.

Predstojnik bolnišnice Stefan Sleijfer je nato za nizozemsko televizijo NOS dejal, da je 32-letnik prestal vse potrebne teste za pridobitev diplome in da so mu po svarilu tožilstva odredili tudi psihiatrični pregled.

"Dobili smo opozorila državnega tožilca, ki je imel pomisleke, ali bi ta oseba lahko postala zdravnik. To smo vzeli resno," je povedal in pojasnil, da psihiatričnega pregleda še niso zaključili, zato študent še ni prejel zdravniške diplome, ki bi mu omogočala opravljanje poklica.

Po prvih ugotovitvah preiskave je napadalec živel blizu ubite ženske in njene hčerke. Čeprav je bil študent na univerzi, pa za zdaj ni jasno, ali mu je predaval tudi ubiti profesor.

Rotterdamski župan Ahmed Aboutaleb je družinam žrtev izrazil sožalje in streljanje označil za "zavržno dejanje". Sožalje je izrekel tudi nizozemski premier v odhodu Mark Rutte. "V mislih sem z žrtvami nasilja, njihovimi bližnjimi in vsemi, ki so bili izjemno prestrašeni," je še zapisal v izjavi na družbenem omrežju X.

Rotterdam je sicer večkrat prizorišče strelskih incidentov. Odgovornost zanje običajno pripisujejo obračunavanju med rivalskimi tolpami, ki se ukvarjajo s trgovino z mamili.