Miloš Zeman se pri trditvah sklicuje na poročilo češke vojaške obveščevalne službe. Foto: Reuters
Miloš Zeman se pri trditvah sklicuje na poročilo češke vojaške obveščevalne službe. Foto: Reuters
Salisbury
Napad na Sergeja in Julijo Skripal z živčnim strupom novičok je bil povod za medsebojne obtožbe in zaostritev odnosov med Moskvo in Londonom. Foto: Reuters

73-letni Zeman je v pogovoru za televizijo Barrandov presenetil s tem razkritjem, ki temelji na izsledkih preiskave češke vojaške obveščevalne službe. Dodal je, da je bila količina izdelanega strupa sicer majhna in da je bil po poskusu strup uničen.

Eksperimentiranje z novičokom je medtem potrdilo tudi češko obrambno ministrstvo. Pojasnili so, da so ga proizvedli v posebnem laboratoriju v okviru strogih varnostnih ukrepov, testirali pa so ga v okviru posebne vaje bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. Z ministrstva so še sporočili, da strupa niso nikoli skladiščili in so ga po testiranjih nemudoma uničili, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Omenjeni poskus so v skladu s poročilom opravili novembra lani v vojaškem raziskovalnem inštitutu Brno. Čehi so takrat razvili živčni strup, imenovan A230. Češka obveščevalna služba (BIS) je predložila drugačno poročilo, v katerem je zapisala, da v Brnu niso razvili novičoka, ampak neko drugo snov, a Zeman se je odločil, da bo verjel vojaškim obveščevalcem, poroča ruski portal RT.

Čehi do zdaj zanikali ruske trditve
"Vemo kje, vemo kdaj, torej bi bilo hinavsko, če bi se delali, da se ni nič zgodilo,"
je še dodal Zeman, ki je marca naročil preiskavo o tem, ali je na čeških tleh v resnici potekal razvoj novičoka. Do zdaj je češka vlada na čelu s premierjem Andrejem Babišem odločno zanikala te domneve. "Rusi so prestopili vse meje, ko so dejali, da bi novičok v Veliko Britanijo lahko prišel iz Češke. To je laž," je dejal Babiš marca.

Po britanskih navedbah je bil v napadu na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo na začetku marca v Salisburyju v Angliji uporabljen živčni strup A234.

Po mnenju strokovnjakov je na svetu le nekaj laboratorijev, ki so usposobljeni za delo s tako nevarnimi živčnimi strupi, kot je novičok. Velika Britanija je odgovornost za napad na Skripala pripisala Rusiji, kar pa Rusija ves čas odločno zavrača. Ruski diplomati so kot najverjetnejše države izvora novičoka poleg Češke navedli še Slovaško, Švedsko in Veliko Britanijo.

OPCW: Nobena država članica ni prijavila novičoka
Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je aprila sporočila, da nobena izmed držav članic ni prijavila nobenega živčnega strupa iz skupine novičok, zato je češko zunanje ministrstvo na pogovore poklicalo ruskega veleposlanika v državi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je nedavno znova poudaril, da je Moskva za razrešitev primera Skripal pripravljena sodelovati z Britanci, dodaja RT.

Rusija je v odzivu na Zemanove besede ocenila, da je Zeman s svojimi izjavami potrdil njihove domneve glede napada. "Obtožbe Velike Britanije tako niso utemeljene, saj so strup proizvajali tudi v drugih državah," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodatno je Moskva kritizirala London, da jim še vedno niso omogočili dostop do Julije Skripal, ki je že odšla iz bolnišnice, in da jim ne pustijo sodelovati pri preiskavi napada.