Organizacija za prepoved kemičnega orožja je po preiskavah vzorcev krvi v štirih neodvisnih laboratorijih potrdila vrsto živčnega strupa. Foto: Reuters
Organizacija za prepoved kemičnega orožja je po preiskavah vzorcev krvi v štirih neodvisnih laboratorijih potrdila vrsto živčnega strupa. Foto: Reuters

Vzorci krvi, ki jih je pregledal OPCW, "potrjujejo ugotovitve Velike Britanije o toksični kemikaliji", je na spletnih straneh objavila organizacija. V odprtem delu poročila so dodali še, da je bila "toksična kemikalija najvišje čistosti", niso pa natančno specificirali, za katero kemikalijo naj bi šlo.

Velika Britanija sicer trdi, da je bil v napadu na dvojico uporabljen ruski vojaški živčni strup novičok, ki je bil izumljen v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja v Sovjetski zvezi. Britanske oblasti so odgovornost za napad pripisale Moskvi, ki pa vpletenost zavrača.

Rusija je napovedala, da ne bo sprejela rezultatov preiskave OPCW-ja, če ruski strokovnjaki ne bodo dobili dostopa do vzorcev, ki so bili uporabljeni v preiskavi. "Rusija ne bo zaupala nobenim zaključkom glede afere Skripal, dokler ne bodo dostopa do uporabljenih vzorcev dobili tudi ruski strokovnjaki," je v Moskvi izjavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Prejšnji teden je Rusija na zasedanju izvršnega odbora OPCW-ja zahtevala skupno preiskavo vzorcev strupa, vendar so njeno pobudo preostale članice v organizaciji zavrnile.

OPCW v svojem poročilu ne ocenjuje, kdo bi lahko izvedel napad na Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo. V tem napadu je bil poškodovan tudi britanski policist. Čeprav so bile napovedi sprva slabe, pa si je Julija Skripal dovolj opomogla, da so jo odpustili iz bolnišnice, dobro pa naj bi okreval tudi njen oče.

Rusko ministrstvo: Skripalova sta talca Britanije
33-letna Skripalova je v sredini izjavi za javnost, ki jo je v njenem imenu objavila britanska policija, potrdila, da je Rusija stopila v stik z njo, a da njihovih uslug ne potrebuje, zato nadaljnji stik z ruskim veleposlaništvom, dokler popolnoma ne okreva, zavrača.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem Veliko Britanijo pozvalo, naj dokaže, da obeh Skripalov ne zadržuje kot talcev. Tiskovna predstavnica Maria Zakharova je sporočila, da so britanske oblasti Skripala izolirale ter da jih nihče ni videl že več kot mesec. Zakharova je izrazila tudi dvom v avtentičnost izjave za javnost Julije Skripal.

Polno poročilo na voljo podpisnicam CWC-ja
Več informacij so v OPCW-ju napovedali v polnem poročilu, ki je zaupne narave, bo pa na predlog Velike Britanije na voljo vsem podpisnicam konvencije za prepoved kemičnega orožja (CWC).

Zaradi afere je Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov, podobno pa se je iz solidarnosti odločilo še več kot 20 držav, med njimi ZDA in večina evropskih članic. Rusija je ukrep vrnila z enako mero.