Leta 2005 lansiran novičarski kanal RT ima sedež v Moskvi, oddaja pa v več državah - tudi v Veliki Britaniji. Foto: Youtube
Leta 2005 lansiran novičarski kanal RT ima sedež v Moskvi, oddaja pa v več državah - tudi v Veliki Britaniji. Foto: Youtube
Rusija še kar neuspešno poziva Veliko Britanijo, naj predloži dokaze, da je za zastrupitev Skripalov odgovorna Moskva. Foto: Reuters

Iz britanskega medijskega nadzornika Ofcoma so sporočili, da so "intenzivno" spremljali poročanje RT-ja o primeru zastrupitve nekdanjega ruskega dvojnega agenta, zdaj pa proučujejo prav konkretne primere, v katerih je kanal morda kršil britanski medijski kodeks o nepristranskem poročanju.

Ofcom opozarja, da bi lahko, če preiskava pokaže, da je bil RT pristranski, temu ruskemu kanalu odvzeli licenco za oddajanje v Veliki Britaniji. Ob tem obljubljajo, da bodo preiskavo skušali kar se da hitro končati. Pri tem bodo upoštevali tudi to, da je RT v lasti TV Novosti, ki je pod nadzorom ruske vlade.

Brez konkretnih dokazov
Čeprav konkretnih dokazov, da je Rusija zastrupila Skripala in njegovo hčerko, ni, je britanska obveščevalna služba kmalu po dogodku sklenila, da je "močno verjetno", da je za napad v Salisburyju odgovorna Moskva.

V znak solidarnosti z Britanci je več deset zahodnih držav izgnalo ruske diplomate, Moskva pa je vpletenost v zastrupitev vseskozi zanikala in pozivala k razkritju obremenilnih dokazov.

Že takoj po zastrupitvi Skripala je več britanskih poslancev pozvalo, naj RT-ju prepovedo oddajanje.Tom Tugendhat, predsednik parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, je RT označil za "sovražnega agenta", ki izvaja informacijsko vojno, nekdanji minister iz vrst laburistov Chris Bryant pa je vprašal: "Ali lahko preprosto že ustavimo RT pri predvajanju propagande v tej državi?"

RT: Kje je medijska svoboda?
RT (nekoč znana kot Russia Today) je britanskim kritikom odgovoril, da se zdi, kot da v Veliki Britaniji izgubljajo občutek za svobodo medijev in da skuša britanska vlada utišati drugačna mnenja.

RT so v Veliki Britaniji od leta 2012 15-krat obtožili kršitve Ofcomovega kodeksa, kar sicer ni pretirano visoka številka za novičarski kanal, priznava tudi Ofcom. Pri večini kršitev je šlo za pomanjkanje nepristranskosti pri poročanju o ruski zunanji politiki, še posebej o vojnah v Siriji in Ukrajini.

Lani je RT porabil več sto tisoč funtov za oglaševalske kampanje na javnem prometnem omrežju v Londonu. Letaki, polepljeni na podzemnih železnicah, vlakih in avtobusih, se se posmehovali obtožbam ruskega vmešavanja v volitve na Zahodu in gledalcem predlagali, naj spremljajo RT, da bodo "odkrili, komu nameravamo vdreti v sistem naslednjemu".