Lani so turški raziskovalci na vrtini Tuna-1 na plinskem polju Sakarya odkrili 405 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina. Foto: EPA
Lani so turški raziskovalci na vrtini Tuna-1 na plinskem polju Sakarya odkrili 405 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina. Foto: EPA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da bo država leta 2023 začela pridobivati zemeljski plin iz novih nahajališč v Črnem morju, poroča Al Džazira.

Sorodna novica Erdogan: "V Črnem morju smo odkrili največjo zalogo plina v naši zgodovini"

Državno energetsko podjetje Tpao je ob obali morja našlo 135 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, skupno pa so v zadnjih letih našli 540 milijard kubičnih metrov plina, je Erdogan pojasnil v televizijski izjavi.

Pristojni so napovedali, da bo Tpao infrastrukturo razvil sam in pri tem ne bo potreboval tujega financiranja.

Turčija za zdaj še uvoznica zemeljskega plina

Turčija se je v zadnjih letih v večji meri posvetila raziskovanju nafte in plina v morju. Lani so turški raziskovalci na vrtini Tuna-1 na plinskem polju Sakarya odkrili 320 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Turčija trenutno uvozi skoraj vseh 50 milijard kubičnih metrov plina, ki ga letno porabi. Pristojni pričakujejo, da se bo zaradi domače proizvodnje povpraševanje po plinu povečalo za 60 odstotkov, in sicer do leta 2030 na 80 milijard kubičnih metrov letno.