Turška ladja Oruc Reis in spremljevalne vojaške ladje. Foto: Reuters
Turška ladja Oruc Reis in spremljevalne vojaške ladje. Foto: Reuters

"Če bo Turčija dejansko znova iskala zemeljski plin na spornih območjih vzhodnega Sredozemlja, bi bilo to resno nazadovanje v prizadevanjih za umiritev napetosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pred potjo v Grčijo in Ciper dejal nemški zunanji minister Heiko Maas.

"Ankara mora končati krog popuščanja napetosti in provociranja, če je vlada zainteresirana za pogajanja, kot je večkrat zagotovila," je povedal zunanji minister Nemčije, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja.

Maas je od Turčije zahteval tudi, "naj se okno dialoga z Grčijo, ki se je odprlo, ne zapre znova zaradi enostranskih ukrepov".

Ladja naj bi že vplula v grške vode

Turčija je v nedeljo napovedala, da bo v ponedeljek v vzhodno Sredozemsko morje znova poslala ladjo za raziskave morskega dna Oruc Reis. Dejavnosti naj bi izvajala do 22. oktobra. Grška tiskovna agencija Ana je poročala, da je ladja danes vplula v grške vode.

Tudi ameriško zunanje ministrstvo je danes obsodilo odločitev Turčije o napotitvi ladje, potem ko so se napetosti z Grčijo umirile. Od Ankare zahteva, da ladjo umakne s spornega območja.

"Pozivamo Turčijo, da konča preračunane provokacije in takoj začne pogovore z Grčijo," je dejala tiskovna predstavnica ameriškega ministrstva Morgan Ortagus. Poudarila je, da je Turčija z napovedjo enostransko okrepila napetosti v regiji in namerno zapletla obnovo ključnih pogovorov med ameriškima zaveznicama v Natu, Grčijo in Turčijo. "Prisila, grožnje, ustrahovanje in vojaške dejavnosti ne bodo rešili napetosti v vzhodnem Sredozemlju," je dodala, poroča AFP.

Kje Turčija išče nafto in plin?

Turške raziskave morskega dna v vzhodnem Sredozemlju, s katerimi želi Turčija najti nafto in plin, so zaostrile odnose tako z Grčijo kot Ciprom. Turčija trdi, da raziskuje v svojem epikontinentalnem pasu, Grčija in Ciper pa, da posega v njuni izključni gospodarski coni.

Tudi v ponedeljek je Grčija obsodila turške načrte in Ankaro pozvala, naj prekliče svojo odločitev. Prepričani so, da poteza Turčije dokazuje, da je nezanesljiva in da ni pripravljena na pogajanja.

Danes je grški minister George Gerapetritis dejal, da Atene z Ankaro ne bodo sedle za mizo, dokler bodo ladja Oruc Reis in spremljevalne bojne ladje na spornem območju. Napovedal je, da bo Grčija vprašanje odprla na vrhu EU-ja, ki se bo začel v četrtek.

Turčija je ladjo Oruc Reis prvič poslala na raziskovanje 10. avgusta in nadaljevala misijo kljub nasprotovanju Aten in Evropske unije.

Ladjo so nato prejšnji mesec sicer umaknili s spornega območja, kar je dalo upanje, da bosta Grčija in Turčija rešili spor po mirni poti. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je takrat dejal, da želi dati priložnost diplomaciji. Obenem pa so turške oblasti vztrajale, da je ladja na načrtovanem remontu in da se bo kmalu vrnila v vzhodno Sredozemsko morje.