Nesreča se je zgodila v petek okoli 17. ure po krajevnem času. Foto: Reuters
Nesreča se je zgodila v petek okoli 17. ure po krajevnem času. Foto: Reuters

Oblasti so vpoklicale helikopterje, opremljene z nočno optiko, da bi rešili 184 ljudi, ki so obtičali v 24 gondolah, je v petek zvečer povedal župan Antalye Muhittin Bocek. "Naše usposobljene ekipe so na kraju. Če Bog da, jih bomo vse kmalu rešili," je dejal Bocek.

Reševalcem je do zdaj uspelo evakuirati 128 potnikov iz 16 kabin, 43 pa jih je na rešitev čakalo skoraj 24 ur. Kot je v soboto popoldne sporočil vodja turške javne agencije za obvladovanje nesreč Okay Memis, so vse uspešno evakuirali v "zelo nevarni operaciji".

Nesreča se je zgodila, ko je malo po 17. uri po krajevnem času ena izmed kabin žičnice Sarisu-Tünektepe trčila v podrt steber ter skupaj s potniki zgrmela na skalnata tla.

Tudi zjutraj potnikov še kar niso rešili. Foto: Reuters
Tudi zjutraj potnikov še kar niso rešili. Foto: Reuters

Umrli je bil 54-letni turški moški, med ranjenimi pa je šest Turkov in en Kirgiz, poroča turška agencija Andalou. Med njimi sta tudi dva otroka.

Na kraj nesreče je prihitelo več kot 500 reševalcev, tam ostaja tudi sedem helikopterjev, iz drugih koncev Turčije pa so prileteli usposobljeni gorniki.

V Antalyo prihaja tudi skupina desetih opozicijskih poslancev, da bi "nesrečo podrobno preiskali", je povedal Özgür Özel, predsednik opozicijske Republikanske ljudske stranke.

S pravosodnega ministrstva so sporočili, da so sprožili preiskavo dogodka.

Tünek Tepe je 618 metrov visoka vzpetina nad Antalyo, s katere se odpira panoramski razgled na letovišče in obalo. Žičnica povezuje plažo Antalye, ki je priljubljena turistična destinacija, z vrhom Tünek Tepe.

Žičnica je začela delovati leta 2017, dolga je 1,7 kilometra, vožnja od plaže do vrha pa traja devet minut.