HDP je tretja največja stranka v turškem parlamentu. Foto: EPA
HDP je tretja največja stranka v turškem parlamentu. Foto: EPA

Tožilec Bekir Sahin HDP, tretjo največjo stranko v turškem parlamentu, obtožuje sodelovanja s prepovedanim kurdskim gibanjem Delavska stranka Kurdistana (PKK) in povezanimi organizacijami, kar v HDP-ju zanikajo.

Postopek zoper stranko v HDP-ju označujejo za "težek udarec za demokracijo in pravo". "Pozivamo vse demokratične sile, družbeno in politično opozicijo ter naše ljudi, da se pridružijo skupnemu boju proti temu političnemu udaru," so sporočili.

V zadnjih letih so turške oblasti preiskovale ali zaprle številne poslance in poslanke HDP-ja, vključno z nekdanjim voditeljem stranke Selahattinom Demirtasom.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je HDP dolgo obtoževal, da je politična krinka za PKK. PKK tako Turčija kot njeni zavezniki ZDA in EU označujejo za teroristično organizacijo.

Organizacija se od leta 1984 bori za večjo kurdsko avtonomijo in zaščito človekovih pravic in svoboščin Kurdov v Turčiji. V spopadih med PKK-jem in državo je umrlo več deset tisoč ljudi.

Erdoganovi kritiki predsednika medtem obtožujejo, da izkorišča sodišča za zatiranje političnih nasprotnikov vlade in njegove konservativne stranke AKP.