Turške oblasti naj bi bile povezane s kriminalnim podzemljem. Foto: Reuters
Turške oblasti naj bi bile povezane s kriminalnim podzemljem. Foto: Reuters

Peker je na platformi za objavo videovsebin YouTube objavil pet videov, v katerih politike AKP-ja obtožuje vpletenosti v kriminal, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW).

Na posnetkih, ki so se močno razširili po spletu, avtor trdi, da so vidni politiki vpleteni v zlorabe, umore, posilstva, trgovanje z mamili in druge nezakonite dejavnosti. Po njegovih besedah ga je turška vlada v zadnjih letih varovala pred pregonom in mu celo zagotavljala varnost s policijskim spremstvom.

Dejal je, da ga je notranji minister Suleyman Soylu vnaprej obvestil, da ga oblasti preiskujejo, in mu tako omogočil, da je pobegnil iz Turčije, ter ga obvaroval pred pregonom. Ta trditev je ministra močno obremenila.

Vlada do zdaj Pekrovih trditev ni želela preiskati, zato v opoziciji zahtevajo Soylujev odstop. A brez preiskave navedb zdaj ni jasno, ali je v obtožbah mafijskega šefa kaj resnice, poroča DW.

Peker, ki je v tujino pobegnil v januarju leta 2020, je bil v Turčiji dolgo znan kot vodilni človek podzemlja. Večkrat so mu sodili, obsojen je bil "vzpostavljanja kriminalne organizacije".

Njegovi videoposnetki so zdaj sprožili živahno razpravo v Turčiji. Po več tednih ignoriranja je bil predsednik Recep Tayyip Erdogan le prisiljen podati komentar. "Zelo nas žalosti, da nekateri bedni in nevredni ljudje v naši državi sprejemajo pomoč mafije," je dejal. "Kriminalne tolpe so strupene kače, tako kot teroristične organizacije".

Politolog Ibrahim Uslu iz Centra za družbene raziskave v Ankari je dejal, da mora AKP nemudoma sprožiti parlamentarno preiskavo. Opozoril je, da je zaupanje javnosti v pravosodje že tako ali tako nizko, zato je celotna zadeva zdaj za vlado pravi škandal.

Vladi pada podpora

Obtožbe mafijskega šefa naj bi že vplivale na podporo vladi. Glede na raziskavo javnega mnenja, ki jo je opravila agencija Metropoll, je podpora AKP-ju padla na 27 odstotkov. Junija 2018 je bila recimo 33-odstotna. Velik del podpore je izgubil tudi Erdogan, kaže druga anketa. Podpira ga le 40 odstotkov vprašanih, kar je manj kot v primerih županov Ankare in Carigrada.

Po Uslujevem mnenju pa na upad podpore Erdoganu bolj kot obtožbe Pekra vplivata gospodarska kriza in pandemija. A Pekrove obtožbe naj bi spodkopavale zaupanje v vlado na dolgi rok.

Trditve Pekra spominjajo na medijska poročila iz devetdesetih let, ki so navajala povezave med visokimi predstavniki vlade in kriminalci. Turški mediji so to povezavo imenovali "globoka država".

DW še poroča, da so se v zadnjem času izpostavile povezave med skrajno desnimi mafijskimi pripadniki in vplivnimi predstavniki vlade. Aprila lani je bil skrajno desni mafijski šef Alaattin Çakici izpuščen iz zapora zaradi zakona o amnestiji. Zaradi pandemije je bilo izpuščenih okoli 90.000 zapornikov, med katerimi so tudi številni nasilni kriminalci. Zaprtih novinarjev, oporečnikov ali bolnih zapornikov oblasti medtem niso izpustile.

Po izpustitvi se je Çakici sešel z vodjo ultranacionalistične stranke MHP Devletom Bahçelijem, ki vlada skupaj z Erdoganovim AKP-jem. Tako Çakici kot Bahceli veljata za podpornika Sivih volkov, turške skrajno desne organizacije.